Mintegy harminc lengyel gazda a február eleje óta tartó tiltakozás keretében péntek délelőtt eltorlaszolta a Varsó-Moszkva nemzetközi vasútvonal egyik szakaszát a kelet-lengyelországi Siedlce közelében.


A mintegy kétórás blokád a nemzetközi forgalomban nem okozott késéseket, minthogy ezek a vonatok csak délután közlekednek. Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a blokád figyelmeztető jellegű volt, jövő héten több újabb vasúti blokádot is terveznek.
A legnagyobb lengyel szakszervezetekben, az OPZZ-ben és a Szolidaritásban tömörülő gazdák országszerte szervezett útblokádokkal, valamint a varsói kormányhivatal előtt múlt csütörtökön felállított sátorvárossal nyomatékosították követelésüket, hogy az állam adjon nagyobb támogatást a főként a tejtermelésben és sertéstenyésztésben elszenvedett veszteségeik mérséklésére.
Az elmúlt hetekben a gazdák képviselői tárgyalásokat folytattak a mezőgazdasági minisztériumban, de eddig csak néhány ügyben, például a vaddisznók okozta károk megtérítésében sikerült a kormánnyal megállapodásra jutniuk. A tárgyalások eredménytelenségére hivatkozva a gazdák az utóbbi napokban több alkalommal Marek Sawicki mezőgazdasági miniszter lemondását követelték.

Forrás: MTI