A legfrissebb adatok szerint 19 ukrán katona halt meg a Donyeck megyei Debelcave városából a múlt hónap közepén végrehajtott csapatkivonás közben, 135-en sebesültek meg és kilencen estek a szakadárok fogságába - hozta nyilvánosságra szerdai sajtótájékoztatóján Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője.


A katonai szóvivő hozzátette, hogy 12 katona sorsa egyelőre ismeretlen. Emlékeztetett arra, hogy a hadvezetés által eltervezett művelet során több mint háromezer katonát vontak ki a városból, miután a szakadár erők benyomultak a településre. Akkor a házról házra folyó utcai harcokban, illetve nehéztüzérségi fegyverek támogatásával megszállták Debalcevét, megsértve ezzel a "normandiai négyek", azaz a Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna vezetői által tető alá hozott minszki megállapodás által előírt tűzszünetet. 

Andrij Liszenko, a kelet-ukrajnai hadműveleti parancsnokság szóvivője közben szerdán arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában egy ukrán katona vesztette életét és egy sebesült meg a harcok övezetében. 

A parancsnokság korábbi közleményében arról adott hírt, hogy most alapvetően betartják a szakadárok a tűzszünetet. Az elmúlt 12 órában, azaz helyi idő szerint kedd délután hat óra óta 12-szer nyitottak tüzet a katonák állásaira kis kaliberű tüzérségi és kézi fegyverekkel. A támadások főként a Donyeck környékén lévő Piszki és Avgyijivka, Luhanszk mellett Scsasztya és az Azovi-tengerparton fekvő Mariupol térségében összpontosulnak.   

A hadműveleti parancsnokság tájékoztatást adott továbbá arról, hogy az ukrán fegyveres erők szerdán megkezdték a 152 milliméter kaliberű 2C3-as (Akacija) tüzérségi rendszerek kivonását a frontvonal menti ütközőzónából.

Forrás: MTI