A Magyarország és Szlovákia között kötött alapszerződés jól szolgálja a két ország közötti együttműködést - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az egyezmény aláírásának 20. évfordulója alkalmából csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.


A szlovák külügyminisztérium is azonos tartalmú közleményben emlékezett meg a honlapján az alapszerződés aláírásáról.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében felidézte: március 19-én van a 20. évfordulója annak, hogy aláírták a Magyarország és Szlovákia közötti, a jószomszédi kapcsolatokról és a baráti együttműködésről szóló szerződést.

Az 1995-ben Párizsban aláírt szerződést a KKM fontos nemzetközi jogi dokumentumként tartja számon, amely alapján immár két évtizede építik a két országok közötti kétoldalú kapcsolatokat a közös érdekek alapján. Az alapszerződés megteremtette az együttműködés kereteit és alapjait a kétoldalú kapcsolatrendszer minden területén, egyebek mellett az egymás országaiban élő nemzeti kisebbséghez tartozók jogainak védelmére vonatkozó kötelezettségvállalások rögzítésével, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kereteinek létrehozásával - magyarázták.

A tárcánál hangsúlyozták: az alapszerződés a Szlovákia és Magyarország közötti kölcsönös bizalom megszilárdításának támaszává vált a vegyes bizottsági rendszer létrehozásának eredményeként is. Úgy vélték, ez az együttműködési forma hasznos, mert lehetővé teszi a kétoldalú kapcsolatok gyakorlati kérdéseinek megoldását. A vegyes bizottsági rendszer elég rugalmas eszköz ahhoz, hogy az időközben felmerülő kérdéseket is kezelhessék - tették hozzá.

Kiemelték: az alapszerződésre az eltelt idő távlatában is olyan eszközként tekintenek, amely az a két ország közötti kapcsolatok elmélyítését szolgálja. Időközben mindkét ország az Európai Unió és a NATO tagállamává vált, és ez az alapvető változás jelentősen befolyásolta az együttműködésüket is.

Az alapszerződés létrejötte rámutatott az együttműködés indokoltságára, ezt erősíti az a tény, hogy 20 évvel az aláírást követően továbbra is megfelel a kor követelményeinek - vélekedtek. Mint írták, az alapszerződés a szomszédos államok közötti jó kapcsolatok keretének, a térség biztonságának fontos része.

Forrás: MTI