Orbánt megfosztották hatalmi monopóliumától - írta címében a Kommerszant Vlaszty című orosz hetilap hétfőn a veszprémi időközi választások eredményét kommentálva.


A Kommerszant nevű  kiadóvállalat hetilapjában megjelent kommentár szerint Orbán  Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten gyakorlatilag elveszítette diktátori jogosultságait. A Fidesz korábbi alkotmányozó többsége "lehetővé tette Orbánnak, hogy megváltoztassa az alkotmányt, törvényeket hozzon, és fontos posztokra nevezzen ki (embereket) úgy, hogy egyáltalán nem vette figyelembe az ellenzék véleményét". A lap egyebek közt utalt az igazságszolgáltatási reformra, amelynek következtében "a bírói hatalom gyakorlatilag a végrehajtói hatalom alá rendeltetett" és "a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a felszámolására tett folyamatos kísérletekre". 

"A különleges jogosultságok elvesztése fontos, szimbolikus jelentőséggel bír, és annak az első valódi jele, hogy a magyar kormányfő népszerűsége csökken, amit a korrupciós botrányok váltottak ki és az, hogy mind több választó ábrándul ki (a kormányfőből) kormányzati stílusa miatt" - vélte az rosz lap.

Forrás: MTI