Három évi börtönbüntetésre és a közügyektől való tízéves eltiltásra ítélte el a varsói kerületi bíróság hétfőn Mariusz Kaminskit, a lengyel korrupcióelleni hivatal (CBA) volt főnökét, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökhelyettesét.


Az ítélet nem jogerős. A bíróság szerint Kaminski törvénytelenül járt el, mivel 2007-ben megszervezte - színlelt vesztegetéshez folyamodva – az általa irányított hatóság provokációját, mely alapján a mezőgazdasági minisztérium egyik hivatalnokát korrupcióval vádolták meg. A bíróság szerint a művelet jogellenes volt.

Az ügy egy hírhedt lengyelországi korrupciós esettel, az úgynevezett telekbotránnyal függ össze, mely 2007-ben a PiS vezette kormánykoalíció széteséséhez vezetett. Az akkori sajtóértesülések szerint a CBA akciója az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, a baloldali-populista Samoobrona elnöke, Andrzej Lepper ellen irányult.

Kaminskit, valamint helyettesét, Maciej Wasikot és a CBA nyomozórészlegének két igazgatóját, Grzegorz Posteket és Krzysztof Brendelt 2010-ben vádolta meg az ügyészség azzal, hogy meg nem engedett módszereket alkalmaztak.

Mariusz Kaminski - aki az ügy miatt lemondott képviselői mentelmi jogáról - politikai jellegűnek minősítette az ellene emelt vádakat. Úgy foglalt állást: a per bosszú azért, hogy olyan ügyekben is nyomozott, melyekben a jelenlegi kormány köreihez tartozó személyek is érintettek voltak. Rámutatott, hogy az általa irányított CBA a telekbotrány során az akkori kormánykoalíció – ezen belül a most ellenzékben lévő PiS - érdeke ellen cselekedett, mivel nem a politikai érdek, hanem a korrupció elleni harc vezényelte.

Forrás: MTI