A szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 33 százalékával jelentős előnnyel végezhet az élen a francia helyhatósági választások három hét múlva esedékes első fordulójában, maga mögé utasítva a jobboldali ellenzéket (27 százalék) és a harmadik helyre szoruló kormányzó szocialistákat (19 százalék) - derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet hétfőn ismertetett a Le Parisien című napilap.


Marine Le Pen pártjának esélyei hét százalékot javultak az előző, januári felmérés óta, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) három százalékot, a Szocialista Párt pedig egy pontot esett vissza. 

Franciaországban március 22-én tartják a helyhatósági választások első, 29-én pedig a második fordulóját, amelyek során 2054 választókörzetben újraválasztják a megyei tanácsok tagjait.

A felmérés szerint a második fordulóban a jobboldali ellenzéknek van esélye a győzelemre, s így az UMP irányíthatja majd a legtöbb megyét az elkövetkező hat évben.  

Maga a választás a Le Parisien és a Libération című napilapok szerint nem különösebben érdekli a franciákat, alacsony lesz a részvétel, a várható eredmény politikai következményei viszont jelentősek lehetnek. 

A kormánypárt számára, amely egy ideig abban bízott, hogy a január eleji párizsi terrortámadásokat követő nemzeti összefogás hatására a szocialista tábor mobilizálható lesz, hideg zuhanyt okozhat az eredmény.  

A választókerületek többségében ugyanis a szélsőjobboldali jelölt most először könnyedén be fog jutni a második fordulóba, s - ahogy a Libération megjegyezte - általános jelenséggé válhat az, ami a 2002-es elnökválasztáskor még politikai földindulást okozott. Akkor történt meg először ugyanis, hogy a szélsőjobboldali jelölt, Jean-Marie Le Pen bekerült a második fordulóba Jacques Chirac jobboldali jelölt mellett, a baloldal megosztottsága miatt, de a választást végül óriási fölénnyel a konzervatív politikus nyerte meg. 

A baloldali Libération szerint a jobboldalnak most is jó esélye van "tarolni a második fordulóban a baloldali kormánytöbbség öngyilkos megosztottsága miatt", s amiatt is, mert azokban a választókerültekben, ahol a baloldali jelölt kiesik az első fordulóban, a kormánypárti tábor a második fordulóban a jobboldali jelöltet fogja támogatni annak érdekében, hogy a szélsőjobboldal ne juthasson mandátumhoz.  

A szélsőjobboldali Nemzeti Front már tavaly jelentős választási sikereket aratott: a márciusi önkormányzati választásokat követően 11 városban adhatott polgármestert, májusban megnyerte az európai parlamenti választásokat, szeptemberben pedig két szenátort tudott küldeni a felsőházba, a hónap végétől pedig várhatóan a megyei tanácsokban is képviseltetheti magát.

Forrás: MTI