A Nyemcov-gyilkosság fő gyanúsítottja a jelek szerint kínzás hatására vallott – mondta szerdán Andrej Babuskin, a Kreml mellett működő emberi jogi konzultatív tanács egyik tagja, miután előző nap egy újságíró társaságában meglátogatta a férfit a börtönben.


Babuskin, aki egyben a Polgárjogi Bizottság nevű civil szervezet elnöke is, kijelentette: "Több ok is van annak feltételezésére, hogy a csecsen Zaúr Dadajev kínzás alatt vallott". A jogvédő a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint közölte: megalapozott a gyanúja, hogy Dadajeven kívül a szintén őrizetbe vett Anzor és Sagit Gubasevet is megkínozták, és kérni fogja az orosz főügyészséget és a szövetségi nyomozó bizottságot ennek ellenőrzésére.

Babuskin elmondása szerint a keddi látogatáskor számos sérülést fedezett fel Zaúr Dadajev és Anzor Gubasev testén, amelyek az őrizetbe vétel után keletkeztek. A harmincas éveiben járó Zaúr Dadajev, a csecsen belügyi erők volt tagja Babuskin szerint azt mondta a látogatóinak, hogy a múlt heti őrizetbe vétele után "két napot töltött bilincsben, egy vászonzsákkal a fején".

"Egész idő alatt azt kiabálták: "Te ölted meg Nyemcovot? Azt feleltem, hogy nem" – idézte Dadajev szavait Babuskin az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A férfi azt mondta neki, hogy egy barátjával, régi kollégájával volt éppen, amikor a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön őrizetbe vették. A rendőrök azt mondták neki, hogy elengedik a kollégáját, ha Dadajev vallomást tesz. "Beleegyeztem, mert úgy gondoltam, hogy így megmenthetem őt" – mondta Dadajev az emberi jogvédő szerint.

Putyin személesen irányítja a nyomozást: van, aki szerint ez nem sok jót ígér

Zaúr Dadajev, a Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja hétfőn bevallotta, hogy ő szervezte meg az orosz ellenzéki politikus meggyilkolását, és közölte, azért ölték meg Nyemcovot, mert nem egyszer negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám vallásra. Az ellenzéki politikust február 27-én lőtték agyon a Kreml közelében.

Kedden Anton Cvetkov, a Moszkvai Társadalmi Megfigyelő Bizottság nevű emberi jogi szervezet elnöke azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy Dadajev, Anzor és Sagit Gubasev börtönben történt bántalmazásáról szóló hírt egyelőre nem erősítették meg. Cvetkov várhatóan szerdán látogatja meg a börtönben a gyanúsítottakat.

Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, az RPR-Parnasz ellenzéki párt társelnöke kétségbe vonta kedden azt a magyarázatot, amely szerint azért gyilkolták volna meg Nyemcovot, mert negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám vallásra. "Nyemcov a vallásszabadság bajnoka és az oroszországi kisebbségek, különösen a muzulmán közösség jogainak védelmezője volt" - mondta az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a meggyilkolt politikus harcostársa.

Forrás: MTI