„Türelem” – mondta a tábornok, eközben szétbombázták az Iszlám Állam olajfinomítóját. Ban Ki Mun a műemlékekért aggódik.


Hiba lenne siettetni a dzsihadisták elleni koalíció légicsapásait – jelentette ki Martin Dempsey amerikai tábornok vasárnap a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajón tett látogatásakor.

A szőnyegbombázás nem megoldás

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke katonák előtt arról beszélt, hogy „stratégiai türelemre” van szükség abban a harcban, amelyet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam szervezete ellen vív Irakban és Szíriában.

„Szőnyegbombázást zúdítani Irakra, nem jelentene megoldást”, időt kell adni a kellő felderítési adatok begyűjtésére – hangoztatta Martin Dempsey a koalíciós hadműveletekben február vége óta részt vevő francia hadihajó fedélzetén, a Perzsa-öbölben. „Felelősek vagyunk azért, hogy légierőnket nagyon pontosak alkalmazzuk” – magyarázta a tábornok, azt hangoztatva, hogy a légitámadások ütemének fokozása csak növelné a civil áldozatok számát, ami viszont tápot adna a dzsihadisták propagandájának.

A szunnitákkal is kell a megbékélés

Az amerikai fegyveres erők első számú katonai vezetője, akit Pierre de Viller francia vezérkari főnök fogadott a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón, kitért arra, hogy a bombázások gyakorisága függ az iraki hadsereg szárazföldi képességitől is, valamint attól, hogy a bagdadi kormány kész-e megbékélni a biztonsági erőkkel szemben bizalmatlan szunnita arab lakossággal.

Azt a tényt, hogy az iraki lakosságnak ez a része kirekesztettnek érzi magát az elmúlt évek síita többségű kormányának politikája miatt, az Iszlám Állam szervezete a maga javára fordította, amikor tavaly júniusban hatalmas területeket hajtott uralma alá Irak szunnita többségű északi és nyugati részén.

Nincs harag

Francia tisztek szerint a Perzsa-öbölben nyolchetes küldetést teljesítő Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról naponta 10-15 harci gép indul Irak feletti bevetésre. Dempsey tábornoknak a francia hadihajón tett szokatlan látogatása a francia hírügynökség szerint azt mutatja, hogy a két hadsereg és a két ország általában is jó viszonyt ápol egymással, maga mögött hagyva az Egyesült Államok 2003-as iraki inváziója nyomán keletkezett nézeteltéréseket.

Szétbombázták az olajfinomítót

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők légicsapást mértek vasárnap az Iszlám Állam által működtetett egyik észak-szíriai olajfinomítóra, a támadásban 30 ember vesztette életét – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Rami Abdel Rahmannak, a londoni székhelyű emigráns szervezet igazgatójának közlése szerint a halálos áldozatok az olajfinomító dolgozói és az IÁ fegyveresei közül kerültek ki. A közvetlenül a török határnál lévő Tell-Abjad város olajfinomítóját nem először éri koalíciós légicsapás. Az OSDH közzétett egy videofelvételt is, amelyen állítólag az eltalált üzemből felcsapó lángok láthatók.

Az emigráns szervezet egy előző jelentése szerint Szíria több pontján heves harcok dúltak vasárnap, s legalább negyven kurd és dzsihadista fegyveres esett el az északkeleti Tell-Tamer birtoklásáért folytatott heves összecsapásokban. Az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíció emellett tucatnyi légicsapást hajtott végre a hét végén az IÁ állásai ellen.

Integethet a millióknak az IÁ

Az Iszlám Állam szervezet erői tavaly Szíria és Irak jelentős területeit foglalták el. Észak- és Kelet-Szíriában számos olajtermelő térség is a kezükre került, így tevékenységüket nagyrészt az olajbevételekből finanszírozhatták. Az Egyesült Államok tavaly novemberben napi 800 ezer és 1,6 millió dollár (mintegy 220 és 440 millió forint) közé becsülte az IÁ napi olajbevételeit.

Az amerikai védelmi tárca nyilatkozatai szerint azóta az olaj megszűnt a dzsihadisták legfőbb bevételi forrása lenni, tekintettel az olajlétesítményekre mért légicsapásokra és az olaj világpiaci árának visszaesésére, amely a feketepiaci árakat is befolyásolja.

Elég a rombolásból

Felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorcselekményeinek leállítása és az esztelen iraki műemlékrombolás megakadályozása érdekében. Helyi idő szerint vasárnap New Yorkban kiadott közleményében a főtitkár felháborodását fejezte ki a kulturális világörökséghez tartozó romok Iszlám Állam általi szétdúlása miatt.

Emlékeztetett arra, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa már hozott határozatot a dzsihadista szervezet elleni hatékony fellépésről, és sürgette, hogy a nemzetközi közösség tegyen meg mindent ennek végrehajtása érdekében. Ban Ki Mun egyben azt is fontosnak nevezte, hogy az ENSZ-tagországok fokozzák küzdelmüket a kulturális javak illegális kereskedelme ellen.

Az Iszlám Állam az elmúlt hétvégén folytatta az ókori romvárosok szétrombolását az ellenőrzése alatt álló területeken. Emberei – hírügynökségi jelentések szerint – Moszul, Nimrúd (az ókori Kalhu) és Hatra városoknak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékei után a Horszábád körzetében található asszír építészeti maradványokat dúlták szét.

Forrás: MTI