Amióta a terrorelhárító osztagok jelen vannak az ausztrál repülőtereken, mintegy 86 ezer embert kérdeztek ki, és közülük 230-at akadályoztak meg az ország elhagyásában, mivel azok feltehetőleg az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni. A hatóságok szerint a feltartóztatottak közül legalább hárman tinédzserkorúak voltak.


A radikalizálódást és a politikai erőszakot kutató, londoni székhelyű nemzetközi központ (ICSRPV) szerint 100 és 250 között van azoknak az ausztrál állampolgároknak a száma, akik Irakban és Szíriában szunnita fegyveres csoportokhoz csatlakoztak.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerint létfontosságú, hogy az emberek tisztában legyenek vele: az Iszlám Állam - amelynek az ideológiáját „halálkultusznak" nevezte - megpróbálja a könnyen befolyásolható fiatalok agyát átmosni az interneten.

Március közepén napvilágot látott a dzsihádista szervezet útmutatója is, amely a leendő tagoknak lépésről lépésre leírja, miként kell elhagyni Ausztráliát úgy, hogy ne keltsék fel a biztonsági szolgálatok gyanúját - írta a The Daily Telegraph című sydney-i hírlap.

Forrás: MTI