Köszönetet mondott az amerikai katonáknak és adófizetőknek a több mint 13 éve tartó afganisztáni háborúban meghozott áldozataikért hétfőn Washingtonban Asraf Gáni afgán elnök.


Az államfő a Pentagonnál elmondott beszédében azt ígérte, hogy hazája nem lesz teher a Nyugat számára.
   
"Nem kérdezzük, hogy az Egyesült Államok mit tehet értünk. Azt akarjuk elmondani, hogy Afganisztán mit fog tenni magáért és a világért" - fogalmazott Gáni, aki kormányzati küldöttség élén érkezett az Egyesült Államokba.
   
Az afgán elnök tavaly szeptemberben, kevéssel a beiktatása után aláírta az Egyesült Államokkal azokat a biztonsági megállapodásokat, amelyeknek a szentesítését az elődje, Hamid Karzai megtagadta. Gáni azóta is szoros kapcsolatot tart fenn az amerikai diplomatákkal és katonai vezetőkkel.
   
Az afgán elnök hétfőn elmondott szavai szerint "új szakasz kezdődött" az amerikai-afgán kapcsolatokban.
   
"Itt az ideje, hogy Afganisztán viszonozza azt az ajándékot, amit az Egyesült Államok olyan nagyszívűen adott neki az elmúlt évek során. Az ajándék viszonzása azt jelenti, hogy sajátunkként kezeljük a problémáinkat, megoldjuk őket és azt kérdezzük magunktól, hogy mit kell tennünk magunkért és a térségért" - tette hozzá az Afganisztánban szolgált amerikai katonák és hozzátartozóik előtt elmondott beszédében.
   
Köszöntőjében Ashton Carter amerikai védelmi miniszter méltatta Gáni elkötelezettségét és leszögezte, hogy Afganisztán jövőjét az afgánoknak kell meghatározniuk.

Az ünnepélyes fogadtatás után az afgán kormánydelegáció, amelynek tagja Abdulla Abdulla miniszterelnök is, Camp Davidbe hajtatott, hogy ott zárt ajtók mögött megbeszélést folytasson Ashton Carterrel és John Kerry külügyminiszterrel. Az elkövetkező napokban az afgán vezetők találkoznak majd Barack Obama elnökkel és a kongresszus tagjaival is.
   
A várakozások szerint Obama elnök kedden bejelenti: az eddig tervezettnél lassabban vonja ki az amerikai csapatokat Afganisztánból, hogy segítsen fenntartani az ország biztonságát. Az eredeti elképzelés szerint a jelenleg mintegy 9800 fős amerikai kontingenst az év végére 5500 fősre csökkentették volna, ám 2016-ra várhatóan ennél nagyobb létszámban maradnak hátra amerikai katonák a közép-ázsiai országban.
   
A hétfői The Washington Post szerint a nagyobb létszámú amerikai erő lehetővé teszi az afgán csapatok hatékonyabb kiképzését, valamint azt, hogy ne kelljen kivonulni az amerikai harci gépek és helikopterek számára kulcsfontosságú kandahári és dzsalalábádi bázisokról. A lap emlékeztetett rá, hogy Obama, aki 2014 májusában a háború "felelősségteljes befejezését" ígérte, nem először dönt a halasztás mellett.
    
Washingtonban - a vártnál kisebb NATO-csapatfelajánlások miatt - decemberben közölték, hogy csúszik az amerikai kontingens létszámának 9800 főre való csökkentése. Tavaly ősszel az elnök több feladatkörben az afganisztáni NATO-misszió lejárta utáni időkre is meghosszabbította az amerikai csapatok megbízatását.
   
Több amerikai kormányzati forrás is megerősítette ugyanakkor, hogy nem változtak azok a tervek, amelyek szerint az Obama Fehér Házból való távozása után szerény, legfeljebb mindössze 1000 fős katonai jelenlét lesz Afganisztánban. Az amerikai katonákat 2017-től alapvetően az Egyesült Államok kabuli nagykövetség környékén állomásoztatják majd.
   
Az afganisztáni háborúban 2215 amerikai katona vesztette és életét és mintegy 20 ezer megsebesült. A tálibok ellen harcoló afgán fegyveres erők veszteségei az elmúlt évben rekordméreteket öltöttek és szakértők szerint az idei "tavaszi harci időszak" alatt is kemény összecsapások várhatók.

Forrás: MTI