Az Európa Tanács szerdán elmarasztalta Franciaországot, amiért még mindig nem tiltotta be egyértelműen a gyermekek testi fenyítését, ellentétben a szomszédos országok többségével.


A francia jog "nem ír elő elég egyértelmű, visszatartó és pontos tiltást a gyermekek testi fenyítését illetően" - állította meg a strasbourgi székhelyű szervezethez tartozó Szociális Jogok Európai Bizottsága szerdán nyilvánosságra hozott határozatában. 

Jóllehet a francia jog bünteti a családon belüli súlyos erőszakot, s az oktatási intézményekben is tiltja a testi fenyítést, "az igazságszolgáltatás által elismert dorgálási jogot illetően meghagyja a bizonytalanságot" - olvasható a határozatban.

A francia jognak ez a hiátusa az emberi jogok és a demokrácia betartása felett őrködő Európa Tanács szerint sérti az Európai Szociális Chartát, amely pedig valamennyi ratifikáló tagállamra vonatkozik.

Franciaországot nem először figyelmezteti a szervezet ebben a témában. Ugyanez a bizottság 2003 óta már háromszor megállapította, hogy a gyermekek elfenekelésének és megpofozásának eltűrésével Franciaország sérti a chartában foglaltakat. Most először azonban ezt egy civil szervezet (a brit Approach) kérésére tette meg az Európa Tanács.

Laurence Rossignol francia családügyi államtitkár szerint Franciaországban "közös gondolkodásra lenne szükség arról, hogy a gyermekek nevelésében hatékony-e a testi fenyítés".

"Ez azonban nem oldható meg törvény által" - tette hozzá, jelezve, hogy nem akarja "kettéosztani az országot, az egyik táborban azokkal, akik az elfenekelés mellett, a másikban pedig azokkal, akik az ellen vannak".

A Szociális Jogok Európai Bizottságának eljárása során a francia kormány azt az álláspontot képviselte, hogy a francia jog kielégítően védi a gyermekeket mindenfajta erőszak alkalmazása ellen, és a szülők vagy tanárok "dorgálási joga" fokozatosan eltűnőben van a jogrendszerből.

Az Európa Tanács azonban az Approach gyermekjogi szervezet érvelését fogadta el, amely a testi fenyítés egyértelmű betiltásáért harcol. Az egyesület több olyan francia bírói döntésre is felhívta a figyelmet, amelyben a vitatott dorgálási jog védelmében született ítélet, például egy óvodai gondozónő esetében.

Az Európa Tanács határozata nem jár pénzügyi büntetéssel vagy egyéb szankcióval a charta megsértése miatt, de kötelezi Franciaországot a benne foglaltak figyelembe vételére. A döntés jelentős muníciót adhat a testi fenyítés betiltását évek óta követelő szervezetek számára.

Két évvel ezelőtt óriási visszhangot és vitát váltott ki az, hogy a délnyugat-franciaországi Limoges büntetőbírósága ötszáz eurós pénzbírságra ítélt egy férfit, aki elfenekelte 9 éves kisfiát. Az apát "15 év alatti kiskorún felmenője vagy tekintéllyel rendelkező személy által elkövetett erőszak" miatt ítélték el. A bíróság elsősorban azt kifogásolta, hogy a 9 éves gyermek a csupasz fenekére kapta az ütést. 

A brit civil szervezet Franciaországon kívül Belgium, Csehország, Szlovénia, Olaszország és Írország ellen is panaszt tett, ezen országok esetében május végén várható a strasbourgi határozatok nyilvánosságra hozása.

Az Európa Tanács 47 tagállama közül 27 országban, köztük Magyarországon is, a jog egyértelműen tiltja a gyermekek testi fenyítését.

Forrás: MTI