A közös Európai haderő létrehozása jó ötlet, a megvalósítását azonban kérdésesnek tartja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa.


Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint jó ötlet a közös Európai haderő létrehozása, a megvalósítását azonban kérdésesnek tartja. Navracsics Tibor erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Hozzátette hogy katonapolitikailag az Európai Unió nem nagyhatalom, a NATO-val van egy szoros együttműködés.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz konfliktust még a NATO sem tudta megoldani. Szerinte ha az ukrán-válság katonailag megoldható lenne, akkor a NATO is meg tudta volna oldani, a szervezet is nagyon óvatos.

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy az Európai Unió a magyar reklámadó mely elemeit vizsgálja. Hangsúlyozta, hogy ez egy versenyjogi vizsgálat, ezért a versenyjogi alapelvekkel való összhangot elemzik.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy azt nézi az EU, hogy ne legyen diszkriminatív, ne legyen megállapítható hogy a rendelkezés kifejezetten egyvalaki ellen irányul. A biztos elmondta, hogy az unió kíváncsi a bevezetés indokaira, a költségvetésre gyakorolt hatásaira, és arra, hogy nem torzítja-e a piacot.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy az Európai Bizottság a reklámadó minden jogi aspektusát és hatását vizsgálni fogja.

Az Európai Uniós szervezetek azt várják el, hogy a magyar állam ne csak egy féltől, ebben az esetben Oroszországtól vásároljon fűtőanyagot - erről is beszélt Navracsics Tibor.

Az Európai Bizottság az orosz-magyar szerződés fűtőelem-beszerzésre vonatkozó részének egyes elemeit kifogásolta - tette hozzá az Európai Bizottság magyar biztosa, aki kiemelte, hogy az unió és az Euratom azt várja el, hogy a magyar állam ne csak egy féltől, Oroszországtól vásároljon fűtőanyagot.

SZÉLRÓZSA

Forrás: Inforadio.hu