Damaszkuszba látogatott és Bassár el-Aszad szíriai elnökkel egyeztetett kedden Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter; ő az első magas rangú iraki kormánytisztviselő, aki a véres polgárháború 2011. márciusi kitörése óta Szíriába utazott.


A két szomszédos közel-keleti ország kénytelen szembenézni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pusztító akcióival. Az Iszlám Állam Szíriában a polgárháborús káoszt, míg Irakban a belpolitikai csatározásokat és a gyenge közbiztonságot fordította javára, s mindkét országban jelentős területeket hajtott uralma alá.

A Sana állami hírügynökség szerint Aszad üdvözölte a szíriai és az iraki nép, valamint hadseregeiknek a terrorcsoportokkal szemben aratott győzelmeit, amelyek - mint mondta - hozzájárulnak a terrorizmus terjedésének megakadályozásához. Damaszkusz terroristáknak nevezi mind a szíriai kormányerők ellen küzdő mérsékelt szíriai felkelőcsoportokat, mind az Iszlám Államot és az ahhoz hasonló terrorcsoportokat.

Aszad leszögezte a két ország közötti koordináció fontosságát, és hogy legyen „valódi nemzetközi akarat" fellépni a terrorizmussal és az azt támogató országokkal szemben. Al-Dzsaafari szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel közösen tartott sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy látogatása javít a két ország közötti együttműködés mértékén a „két testvéri országot fenyegető veszélyek elhárítása érdekében".

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tavaly szeptember óta folyamatosan légicsapásokat mér az IÁ szíriai és iraki hadállásaira. Miközben Bagdad együttműködik a nemzetközi szövetséggel, Damaszkusz nem. Ennek elsősorban az az oka, hogy a nyugati országok bojkottálják a szíriai vezetést a felkelőkkel szembeni erőszakos fellépés miatt.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 210 ezret.

Forrás: MTI