Az orosz nacionalisták a migránsok helyett a Kreml Ukrajna-politikájával szembeforduló értelmiségben, politikusokban találták meg az új ellenséget – állapította meg a SZOVA orosz Információs és Elemző Központ kedden ismertetett éves jelentésében, írja az MNO.


A jogvédő szervezet kutatása az oroszországi idegengyűlöletről és a radikális nacionalizmusról szól, valamint a szélsőségekkel szembeni törvénytelen fellépéseket tárja fel. A jelentés a tavalyi folyamatokat mutatja be. A SZOVA (Bagoly) központ szakértői úgy látják, hogy az oroszországi nacionalisták figyelme tavaly teljes mértékben Ukrajnára összpontosult. A szomszédos országban történtek azonban megosztották őket. Egy részük az Új Oroszországnak nevezett szakadár délkelet-ukrajnai területet, a másik az új kijevi hatalmat támogatja.

A jelentés szerint mindkét tábor képviselői harcolnak Ukrajnában. A nacionalisták közül többen siettek a délkelet-ukrajnai szakadárok segítségére, ők több százan lehetnek, míg Kijev mellett legfeljebb kétszázan álltak ki. Az orosz jogvédők az ő radikalizálódásuktól tartanak a legjobban. Az Ukrajnában harcoló orosz nacionalisták ugyanis a harci tapasztalat birtokában politizálni akarnak.

Hagyományos ellenségek

A jobboldali radikálisok tavaly „hagyományos ellenségeiken”, az antifasisztákon, a másság képviselőin, a hajléktalanokon kívül tavaly az úgynevezett ötödik hadoszlop, a Kreml Ukrajna-politikáját nyíltan bíráló orosz értelmiségiek, közéleti személyiségek, politikusok ellen fordultak. A „nemzet árulóinak” tartott ellenzékieket többször megtámadták. Tavaly júniusban megverték a hatalom bírálóit gyakran megszólaltató Eho Moszkvi rádió munkatársát, rátámadtak az orosz Szolidaritás mozgalom tavaly decemberi háborúellenes tüntetésén részt vevőkre – áll a jogvédők jelentésében.

Alekszandr Verhovszkij, a SZOVA központ vezetője, az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács tagja megjegyezte, bár még nem tudják pontosan, hogy ki ölte meg Borisz Nyemcovot, a Szolidaritás volt társelnökét február 28-ra virradó éjjel, de nyilvánvaló, hogy ez a bűncselekmény beleillik abba a folyamatba, amelyben lehetséges az orosz hatalom politikai ellenfeleivel szembeni fizikai erőszak alkalmazása.

Forrás: MNO