David Cameron brit miniszterelnök hétfőn közölte, hogy már csak egy miniszterelnöki időszakot vállal.


A konzervatív párti kormányfő a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva kijelentette, hogy ha a május 7-én esedékes választások után is ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a következő öt évre szóló mandátumát kitölti, de utána távozik a Downing Streetről, mivel akkor már "ideje lesz új vezetőt választani".
   
Cameron példátlan módon egyenes utalást is tett arra, hogy kiket tartana alkalmas utódjelöltnek. Megfogalmazása szerint a Konzervatív Párton belül rengeteg a tehetség, és "feljövőben vannak olyan nagyszerű emberek", mint Theresa May belügyminiszter, George Osborne pénzügyminiszter, vagy Boris Johnson, London polgármestere.
   
Nagy-Britanniában semmilyen jogszabály nem korlátozza, hogy a mindenkori miniszterelnök hány megbízatást vállalhat. Cameron azonban a hétfői BBC-interjúban úgy fogalmazott, hogy egyszer mindenképpen eljön az a nap, amikor egy kormánypártnak "friss erőkre van szüksége".
   
Hozzátette: a miniszterelnöki tisztség olyan, mint a reggelire fogyasztott gabonapehely; két adag nagyszerű, de lehet, hogy három már túl sok lenne belőle.
   
Cameron 2005 óta a Konzervatív Párt vezetője, és a 2010-es választások óta Nagy-Britannia miniszterelnöke a Liberális Demokratákkal alakított koalíciós kormány élén.
   
A modern brit politikatörténetben első ízben Tony Blair, a Munkáspárt vezette előző brit kormány miniszterelnöke jelentette be előre, a 2005-ös parlamenti választások előtt nem sokkal, hogy még egy megméretést vállal, utána azonban már nem indul többet a kormányfői posztért.
   
Blair - aki egymás után három választási győzelemre vezette a Munkáspártot, rekordot döntve a párt történetében - szintén azzal az ígérettel indult a tíz évvel ezelőtti választásokon, hogy győzelem esetén kitölti teljes mandátumát. Az iraki háború körüli súlyos belpolitikai botrányok és a Munkáspárt meredek népszerűségvesztése nyomán azonban - engedve a saját pártján belül is mind erőteljesebb nyomásnak - már 2007 nyarán lemondott, átadva helyét addigi pénzügyminiszterének, Gordon Brownnak.
   
Cameron teljesen váratlan hétfői bejelentése bizonyosan találgatásözönt indít útjára az utódlás mikéntjéről és lehetséges időpontjáról. Jóllehet a kormányfő határozottan kijelentette, hogy választási győzelme esetén kitöltené teljes mandátumát, brit politikai bennfentesek azonban már korábban felvetették annak lehetőségét, hogy Cameron a brit EU-tagságról tervezett, legkésőbb 2017-ig esedékes népszavazás után lemondhat.
   
A brit sajtó és politikai elemzők egybehangzó és visszatérő véleménye szerint David Cameron legesélyesebb utódjelöltje a kormányzó Konzervatív Párt élén Boris Johnson, a New Yorkban született, brit-amerikai kettős állampolgárságú londoni polgármester.
   
Johnson már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy lemond amerikai állampolgárságáról, ez azonban eddig nem történt meg.

Forrás: MTI