Németországban az utóbbi hetekben tapasztalt meredek emelkedés után csökkenésnek indult a menedékjog megszerzésének céljával érkező koszovói állampolgárok száma - mondta szerdán Berlinben a német bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője.


Manfred Schmidt elmondta, hogy míg február elején naponta átlagosan 1400 koszovói állampolgárt regisztráltak, jelenleg kevesebb mint kétszázan érkeznek naponta. Úgy tűnik, hogy a hullám feltartóztatására tett intézkedések hatásosak - tette hozzá.

A hivatal február közepe óta elsőbbséggel kezeli a koszovói állampolgárok menedékjog iránti kérelmeit, és csaknem valamennyit elutasítja, arra hivatkozva, hogy a kérelmezőt nem éri politikai üldöztetés hazájában. A szerb-magyar határon 20 német rendőr segíti a helyi hatóságok munkáját, és a berlini vezetés arra is törekedik, hogy Koszovóban minél szélesebb körben ismertté váljon, hogy az ország állampolgárainak igen csekély esélyük van a menedékjog megszerzésére Németországban.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hétfőn Berlinben Hashim Thaci koszovói külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a helyzet kezeléséhez az első lépés "az igazság kimondása", vagyis annak tudatosítása, hogy akit nem ér politikai üldöztetés, az nem kaphat menedékjogot az EU-ban.

A BAMF legutóbbi, januári adatai szerint egy hónap alatt 3630 koszovói állampolgár kért menedékjogot az országban, ami csaknem a kétszerese a decemberi 1956-nak. Ugyanakkor január elejétől február közepéig további mintegy 18 ezerrel emelkedett mindazok száma, akik már Németországban tartózkodnak, és menekültügyi ellátást kapnak, de még nem adták be a hivatalhoz a menedékjog iránti kérvényt.

Forrás: MTI