Magyar országgyűlési képviselők az ukrajnai decentralizáció jelentőségét hangsúlyozták a válság rendezése érdekében egy szerdai budapesti tanácskozáson. A Keleti fordulat vagy új egyensúly? címmel rendezett külpolitikai konferencián Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: az ukrán válság világossá tette, hogy véget ért a hidegháború lezárását követő történelmi időszak – olvasható az MTI hírében!


Európa biztonsága érzékelhetően megkérdőjeleződött az elmúlt egy évben. Európának az a feladata, hogy erre megfelelően reagáljon – jelentette ki Németh Zsolt, majd kifejtette: a közép-európai országok fontos feladata, hogy kellő figyelmet szenteljenek a keleti problematikának, és ebben eddig is többé-kevésbé számíthattak Németországra. Ha ez a figyelem alábbhagy, az biztonsági kockázatot jelent – mutatott rá.

Németh Zsolt arra is kitért, hogy a keleti partnerség következő, rigai csúcstalálkozóján európai uniós tagsági perspektívát kell adni azoknak az országoknak, amelyek erre készen állnak és az integrációt tekintik céljuknak. Ilyen országnak nevezte Ukrajnát, Moldovát és Grúziát. Úgy látja, Európa azzal segíthet leginkább Ukrajnának, ha világos tagsági perspektívát nyújt számára. Ha erre nem képes a rigai csúcstalálkozón, akkor nem lehet sikeres a rendezvény. Márpedig egyelőre a megegyezés körvonalai csak nagyon halványan látszanak az unión belül ebben a kérdésben – mondta.

A fideszes politikus örvendetesnek nevezte, hogy látványosan kezdetét vette a decentralizációs folyamat Ukrajnában, és a hosszú távon sikeres, saját lábán megállni képes, szuverén Ukrajna eléréséhez ezen az úton kell haladni.

Forrás: MTI