Újabb légicsapásokat mért a Szaúd-Arábia vezette koalíció a jemeni fővárosra. A koalíciós haderő ezúttal is a síita húszi lázadók állásait támadta. Meg nem erősített hírek szerint a légitámadásoknak több tucat halálos áldozata van - írja az mno.


Menekültek érkeztek Jemenből a pakisztáni Karacsi repülőterére. Pakisztán több mint ötszáz állampolgárát menekítette ki azután, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció légitámadásokat indított Jemenben az ottani siíta húszi lázadók ellen. A szaúdi haderő eddig csak légicsapásokat hajtott végre a jemeni fővárosban: többek között egy diplomáciai negyedet és titkos fegyverraktárakat támadott. Meg nem erősített hírek szerint a támadások többtucatnyi áldozatot követeltek. Szárazföldi erők bevetése egyelőre nincsen napirenden.

A szunnita Szaúd-Arábia vezette koalíció múlt héten indított támadást az Irán által támogatott siíta húszik ellen Jemen területén. Így akarták meggátolni, hogy a lázadók a főváros után a déli országrészt és a stratégiailag fontos kikötővárost, Ádent is elfoglalják. Szaúd-Arábia ezzel Irán térségbeli hatalmát próbálja visszaszorítani.

Irán és a siíta lázadók Jemen elleni agressziónak nevezték a támadást. Az Arab Liga és az Egyesült Államok viszont üdvözölték az akciót, mivel annak célja a szerintük törvényes jemeni kormány visszajuttatása a hatalomba. „Hosszú hónapokig egyeztettünk az Egyesült Államokkal arról, hogy fegyveres erőket vetünk be. Ez a lehetőség egyre komolyabbá vált az elmúlt hetekben. A döntés meghozatala és a koalíció létrehozása előtt folyamatos kapcsolatban álltunk az amerikai kormánnyal. Végül azért döntöttünk a katonai erő alkalmazása mellett, mert a húszik Ádent is elfoglalhatták volna” – fogalmazott Szaúd-Arábia amerikai nagykövete.

A jemeni háború egy harmadik félnek, a szélsőséges szunnita terrorszervezeteknek, az Iszlám Államnak vagy az al-Kaidának kedvezhet, amelyek hasznot húzhatnak a terjedő káoszból. „Nekem az a félelmem alapvetően, hogy itt az al-Kaidához közel álló csoport az ország egy jelentős részét ellenőrzi, és hát azok a félelmek, hogy esetleg Szíria és Irak és az Iszlám Állam sorsára jut Jemen egy része” – nyilatkozta Csicsmann László, a budapesti Corvinus Egyetem docense.

A térségbeli viszonyok bonyolultságát jelzi, hogy míg Jemenben Irán és az Egyesült Államok áttételesen egymással szemben álló erőket támogat, addig a két ország az észak-iraki Tikritnél gyakorlatilag együtt harcol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Forrás: MNO