Börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában egy szlovák és egy pakisztáni férfit, akik egy fiatal magyar nőt álházasság céljából a szigetországba kényszerítettek.


A Lancashire Evening Post című helyi hírportál keddi beszámolója szerint a 22 éves nő egy magyarországi online hirdetési portálon válaszolt egy állásajánlatra, amely angliai gyermekfelvigyázói munkát hirdetett. Amikor azonban vidékről Budapestre érkezett, hogy Angliába utazzon tovább, már a vonatnál várta őt három férfi, és fenyegetések kíséretében közölték vele, hogy angliai érkezéséig nem használhatja telefonját.

Ezután Szlovákiába vitték autóval, ahonnan busszal utaztak Angliába. A végcél az északnyugat-angliai Lancashire megye egyik kisvárosa, Chorley volt, ahol a fiatal magyar nőt az embercsempészek 3500 fontért (másfél millió forintért) "eladták" egy pakisztáni férfinak.

A prestoni koronabíróságon lezajlott perben a vád részéről elhangzott, hogy a magyar lányt házasságra akarták kényszeríteni a pakisztáni „vőlegénnyel", aki egy EU-állampolgárral kötött házasság révén próbált állandó tartózkodási engedélyre szert tenni Nagy-Britanniában.

A vádhatóság szerint a magyar nőt közvetlen fizikai erőszak ugyan nem érte, de folyamatos fenyegetésekkel és megfélemlítéssel kényszerítették engedelmességre.

Az ügyész elmondta: egy alkalommal a rendőrség egy másik ügyben kiszállt ahhoz a házhoz, ahol a fiatal nőt fogva tartották, ám a magyar lány nem tudott eléggé angolul ahhoz, hogy elmondja, milyen helyzetben van. Egy ízben azonban őrizetlenül hagyták, ekkor felhívta Magyarországon édesanyját, aki értesítette a magyar hatóságokat.

A brit rendőrség a magyar megkeresés után őrizetbe vette az 58 éves, szlovák állampolgárságú Bartolomej Sivakot, az embercsempész csoport vezetőjét és a 27 éves, pakisztáni illetőségű Rana Yousafot, aki közvetített a pakisztáni "megrendelő" és Sivak között. Németországban is őrizetbe vettek egy pakisztáni állampolgárt, aki részt vett az akcióban, de a "férjjelölt", akihez a magyar nőt hozzá akarták kényszeríteni, egyelőre szökésben van.

Sivakot a prestoni koronabíróság négy év két hónapi, Yousafot húsz havi szabadságvesztésre ítélte.

Forrás: MTI