A Marosvásárhelyi Táblabíróság szerdán tovább szigorította a Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester elleni kényszerintézkedéseket, és előzetes letartóztatásba helyezte a tisztségéből korábban felfüggesztett városvezetőt – közölte csütörtöki számában a Hargita Népe napilap.


A napilap úgy tudja, a bíróság azt rótta fel a korábban házi őrizetben tartott elöljárónak, hogy a korlátozó intézkedések ellenére megnézte a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület legutóbbi ülésének a videofelvételét.

Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az ügyészség korábbi közlése szerint a polgármester 2013-ban értékesített egy, a Gyilkos-tó partján álló 400 négyzetméteres telket, mely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt, ezért nem lett volna eladható. Az ügyészség azt értelmezte zsarolásnak, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a budapesti önkormányzat többségi tulajdonában levő cég ügyvezetőjét, akinek a feljelentése alapján az ügyészségi vizsgálat megindult.

Mezei János ellen január végén indult ügyészségi vizsgálat. A DNA őrizetbe is vette a polgármestert, de a bíróság akkor elutasította az előzetes letartóztatási kérelmet. Helyette bírósági felügyeletet és a polgármester tisztségéből való felfüggesztését rendelte el. A kényszerintézkedést március 11-én házi őrizetre szigorította a bíróság, és arra figyelmeztette a polgármestert, hogy ha felveszi az ügy valamely érintettjével a kapcsolatot, további szigorításra számíthat.


Forrás: MTI