Eltörölték a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot, majd felakasztottak tizenkét halálra ítélt férfit kedden Pakisztánban – írja az MTI a pakisztáni belügyminisztérium nyomán.


Ilyen sok embert egy nap alatt nem végeztek ki azóta, hogy decemberben Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök részlegesen feloldotta a halálbüntetés végrehajtásának tilalmát – ezzel azt tette lehetővé, hogy a terrorcselekmények miatt elítélteket kivégezzék.

Az iskolai mészárlás után Pakisztánban ismét visszaállította a halálbüntetést

Hat évig felfüggesztették a kivégzéseket, de a 130 főként diák meggyilkolása után, minden megváltozott.Tovább

A tálibok miatt oldották fel

A kormányfő Pakisztán történetének legvéresebb terrorcselekményét, a pesavari katonai iskola elleni tavaly decemberi, 153 halálos áldozatot szedő tálib támadást követően döntött a moratórium feloldásáról. A 132 diák életét követelő merénylet sokkolta a pakisztáni társadalmat, amely határozottabb fellépést sürgetett a kormány részéről a tálibok ellen. Azóta 27 embert akasztottak fel Pakisztánban, többségében tálib felkelőket.

A halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot 2008-ban vezette be az abban az évben hatalomra került demokratikus kormány.

Nemzetközi jogvédő szervezetek bírálták a moratórium teljes eltörléséről szóló döntést. Szakértők úgy vélik, a pakisztáni ítéletek megbízhatatlanok: az elavult igazságszolgáltatási rendszer rosszul működik, a vallomásokat sokszor kínzással csikarják ki a gyanúsítottakból és a rendőrök szinte semmilyen nyomozási képzést nem kapnak.

Jelenleg több mint 8 ezer elítélt van halálsoron Pakisztánban.

Forrás: MTI