Külföldi egészségügyi dolgozókat raboltak el, és órákon át fogva tartottak fegyveresek hétfőn Líbiában – jelentette az al-Maszrijún nevű egyiptomi hírportál, illetve helyi tisztviselők.

Az egyiptomi internetes oldal értesülése szerint a 15 ukrán orvost és ápolónőt hétfő reggel hurcolták el Szirt kikötővárosban, a helyi kórházakból az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet emberei. Az volt a tervük, hogy a túszul ejtett külföldiekért cserébe váltságdíjat követelnek.

A portál nem közölte, hogy fizetett-e valaki pénzt a túszokért, csupán arról számolt be, hogy estére az ukránok kiszabadultak.

Négy Fülöp-szigeteki ápolónőt is elhurcoltak

A háborús állapotok ellenére Líbiában mintegy 1200 ukrán tartózkodik, közülük 40 Szirtben, ahol harmadik napja folyik a harc az IÁ és a Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció harcosai között. Ez utóbbi szervezet tartja ellenőrzése alatt a fővárost, Tripolit.

Szirtben hétfő délután elraboltak négy Fülöp-szigeteki ápolónőt is egy helyi kórházból. Az értesülés egy olyan fegyveres csoporttól, a 166-os zászlóaljtól származik, amely az Iszlám Állam fegyveresei ellen küzd a térségben.

Forrás: MTI