Erdély-szerte megünnepli március 15-ödikét a magyarság: a magyar pártok, történelmi egyházak, önkormányzatok és helyi civil szervezetek megemlékezések, koszorúzások, ünnepi műsorok százait rendezik vasárnap az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján - néhol közösen, másutt külön-külön.

Szilágyi Zsolt

Szatmárnémetiben az Ormos-ház falán lévő Petőfi-emléktábla megkoszorúzása után délben az ünneplők - lovas-huszárok és fúvószenekar vezetésével - a Petőfi-szoborhoz vonulnak, ahol a magyar kormány képviseletében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter mond beszédet.

Sepsiszentgyörgyön a szabadságharc emlékhelyeinek megkoszorúzása után délben a város több pontjáról indul menet a Szabadság téri központi ünnepségre, amelynek főszónoka Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Nagyváradon délelőtt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Szacsvay-szobornál rendez megemlékezést, amelyen Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke mond beszédet. 

Szilágyi Zsolt, a EMNP elnöke a háromszéki Maksán, Gábor Áron síremlékénél tiszteleg a szabadságharc hőseinek emléke előtt.

Marosvásárhelyen kora délután a Petőfi-szobornál (az EMNP-EMNT szervezésében), délután pedig a Postaréten, a Székely Vértanúk emlékművénél (az RMDSZ szervezésében) lesz ünnepi megemlékezés.

Kolozsváron közösen ünnepelnek a magyar politikai szervezetek: 11 órától a Protestáns Teológiai Intézet elől vonulnak a főtérre, majd - a Szent Mihály-templomban tartandó ökumenikus istentisztelet után - az egykori Biasini Szálló elé, ahol ünnepi rendezvényt tartanak.

Nagyvárad - 2015. március 15.

Idén sem marad el Kézdivásárhelyen a székelyföldi hagyományőrző lovas csapatok, valamint a környékbeli falvak szekeres felvonulása a céhes város Gábor Áronról elnevezett főterén.

Csíkszeredában a Vár téren tartanak megemlékezést délután az RMDSZ szervezésében, Kelemen Hunor szövetségi elnök részvételével.

Székelyudvarhelyen délben A szabadságharc ereklyéi című kiállítást nyitják meg a Haáz Rezső Múzeumban, este fáklyás felvonulás indul a művelődési háztól a Márton Áron térre, ahol ünnepi műsort rendeznek.

Aradon kora délután a Szabadság-szobornál rendezik meg a civil szervezetek vásárát, majd fél öttől kezdődik a megemlékezés és koszorúzás. Este hattól a színházban Éljen a magyar! címmel ünnepi műsort ad elő a Tihanyi Vándorszínpad.

A Magyar Polgári Párt (MPP) szombat este tartotta központi rendezvényét, amelyen Biró Zsolt pártelnök az erdélyi magyar közösség összezárásának szükségességérről beszélt. Az MPP marosvásárhelyi gálaműsorán a Háromszék Táncegyüttes Gábor Áron című táncdrámáját mutatta be.

Forrás: MTI