Észak-Korea a Cshonan dél-koreai korvett elsüllyedése miatt öt éve bevezetett szankciók azonnali feloldására szólította fel kedden Szöult, és leszögezte, hogy továbbra sem hajlandó bocsánatot kérni a 46 tengerész halálát okozó tragédia miatt, mert semmi köze nincs hozzá.


A nagyhatalmú észak-koreai nemzeti védelmi bizottság által közzétett közlemény szerint Phenjan szükségesnek tartja azonnal újrakezdeni a nyomozást a hadihajó elsüllyedésének okainak tisztázására. A testület azt javasolja Dél-Koreának, hogy adja át az összegyűjtött bizonyítékokat, amelyekből állítólag arra lehet következtetni, hogy Észak-Koreának köze volt az incidenshez.

A közlemény leszögezi, hogy Észak-Korea nem hajlandó bocsánatot kérni vagy sajnálkozni az incidens miatt, amelyhez nincs semmi köze. Amennyiben Szöul továbbra is ragaszkodik a szankciók fenntartásához mondvacsinált indokkal, akkor a jelenlegi szöuli vezetés a koreai nép árulójának fog minősülni - olvasható az állásfoglalásban.

Szöul elutasította a phenjani állásfoglalást, és felszólította Észak-Koreát, hogy ne ferdítse el a tényeket. Az észak-koreai országegyesítési minisztérium egyik illetékese a kormány hivatalos álláspontját tolmácsolva leszögezte, a nemzetközi vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy a hadihajót Észak-Korea süllyesztette el.

Öt évvel ezelőtt, 2010. március 26-án egy robbanás következtében kettétört és elsüllyedt a dél-koreai hadiflotta Cshonan nevű korvettje, 46 tengerész veszett a tengerbe. Halálukért Szöul Észak-Koreát tette felelőssé, azt állítva, hogy a Cshonan katasztrófáját egy északi torpedótámadás okozta. Az incidens tovább mélyítette a jogilag még mindig hadban álló két Korea közötti ellentéteket. Az incidens után két hónappal, 2010. május 24-én Szöul büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Korea ellen, és a szankciók gyakorlatilag véget vetettek a Korea-közi kapcsolatoknak és a közös programoknak.

Forrás: MTI