Ferenc pápa ismét egyetemessé tette a katolikus egyházat, egyre népszerűbb a hívők és laikusok körében és egyre nagyobb ellenállással találkozik saját egyházában - így értékelték az olasz újságok pénteken a 2013. március 13-án az egyház élére választott argentin Jorge Mario Bergoglio pápaságának második évét.


Alig 24 hónap alatt Ferenc pápa képes volt újraéleszteni az egyházban a reményt és az életkedvet. A pápával szembeni kritikák sem hiányoznak, de az az ára Ferenc pápa új egyházi tanításának - írta Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség vezetője a Corriere della Sera című napilapban. Riccardi megjegyezte: két év minimálisnak számít az egyház életében, de két évvel ezelőtt az egyházat sújtó botrányok, pénzügyi problémák, a kúria kormányzási tehetetlensége, az egyház nemzetközi súlytalansága és hitelvesztése a "bukás árnyékát" vetítette előre. Ezzel szemben Ferenc pápa két év alatt lelki energiával töltötte meg egyházát. A katolikus történész szerint néha úgy tűnik, mintha Ferenc pápa egyes döntései "destabilizálnák" az egyházat, valójában az egyházfő célja az, hogy az egyházon belüli változtatásokat közös vitákkal ösztönözze.

KÖZEL S TÁVOL

A balközép La Repubblica szerint Ferenc pápa második évét a hatalomért folytatott egyházi harcok és a pápa által képviselt könyörületesség ellentéte jellemezte. Ferenc pápa az első évben azt hitte, meg tudja változtatni egyháza tagjainak szemléletét, a második évben rájött arra, hogy ehhez "sokkal több" kell - fogalmazott az újság, mely szerint az egyházfő egyre növekvő népszerűségével párhuzamosan erősödik a Bergoglióval szembeni egyházi ellentét is. A La Repubblica ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hívők és laikusok részéről is Ferenc pápához fűzött hatalmas remény óriási csalódássá változhatna, ha az egyházfő által meghirdetett egyházi megújulás kudarcot vallana. Ez a La Repubblica szerint "pusztító hatással" lehetne az egész egyházra.  Elemzők szerint a 78 éves Ferenc pápa legnagyobb ellenfele az idő, amely nem biztos, hogy elegendő lesz a kúria kiváltságainak eltörléséhez.

A La Repubblica azt is kiemelte, hogy az egyszerűségéről ismert Ferenc pápa akarata ellenére közösségi "szupersztárrá" nőtte ki magát. Az egyházfő Twitter-fiókját 19 millióan követik az egész világon.

Az olasz püspöki kar napilapja, a L'Avvenire úgy látja, Ferenc pápa új geopolitikai súlyt adott a Vatikánnak, ugyanakkor nem veszítette el az emberekkel való közvetlen kapcsolatot sem egyháza egyetemes pásztorává nőve ki magát.

A római Il Messaggero szerint Ferenc pápa egyházi forradalmat vitt végbe az alázat és a párbeszéd eszközével. Felrázta az egyházat és azt tanítja neki, hogy vegyen tudomást saját szolgálatáról, amelyet a világ földrajzi és társadalmi peremén kell végeznie. Az Il Messaggero szerint Ferenc pápa titkos álma még nem valósult meg: a napilap úgy tudja, a pápa egyszer a Vatikánból ki szeretne menni Rómába egy pizzát enni.

MI TÖRTÉNT MÉG?

Forrás: MTI