A franciaországi fokozott terrorkészültség miatt Francois Hollande államfő elrendelte annak a 10 ezer katona készültségi fokának fenntartását, akiket a januári párizsi terrortámadásokat követően rendeltek ki közintézmények és vallási jellegű helyek védelmére - közölte a francia elnöki hivatal.


"A terrorfenyegetettség továbbra is nagy, az államfő a hadsereg készültségének fenntartása mellett döntött az ország területén, a mintegy 10 katona a belügyminisztérium erőit segíti" - olvasható a védelmi tanács ülését követően kiadott elnöki közleményben.

A dokumentum szerint 7 ezer katonát hosszú távon tartanak készültségben, elsősorban a különösen veszélyeztetett vallási jellegű helyszínek védelmére és ellenőrzésére.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni január 7-i és a két nappal későbbi, egy zsidó élelmiszerboltban elkövetett terrortámadások óta 10 ezer katonát rendeltek ki 830 épület védelmére Franciaországban, amelyek közül 310, elsősorban zsidó kulturális vagy vallási intézmény, a fővárosban és környékén van.

A katonák a párizsi és a nagyobb vidéki városokban a pályaudvarokon és a metróállomásokon is járőröznek, valamint a televíziók, rádiók és újságok székházai előtt is szolgálatot teljesítenek, de gyakran láthatók iskolák közelében is. 
   
A miniszterelnöki hivatal egy héttel ezelőtt közölte, hogy merényletveszély miatt a franciaországi biztonsági készültség továbbra is a legmagasabb szintű marad a főváros környéki Ile-de France régióban és a déli Alpes-Martitime megyében legalább április 10-ig, de feltehetően több hónapig. A január eleji párizsi terrortámadásokat követően a fővárosban életbe léptetett megemelt fokozatot elvileg hetente hosszabbítják, de ezúttal a kormányzat úgy döntött, hogy a készültséget hosszabb időre érvényben hagyják.

Forrás: MTI