Nagy port vert a német közéletben a jelenlegi görög pénzügyminiszterről készült felvétel, amely ugyan még jóval a választási győzelem előtt, 2013-ban készült, de azon Janisz Varufakisz középső ujját mutatja Németországnak, írja a vajma.info.


Varufakiszt vasárnap este a német közszolgálati tévé egyes csatornájának egyik műsorában szembesítették azzal a videofelvétellel, amely egy korábbi zágrábi előadásán készült róla. „Görögországnak 2010 januárjában közölnie kellett volna, hogy nem tudja euróban teljesíteni a kötelezettséget, mint ahogy azt Argentína is tette. Éppen ezért középső ujjat kell mutatni Németországnak, és azt kell mondani, hogy maguknak kell megoldaniuk a problémát" – fogalmazott a szóban forgó előadáson Janisz Varufakisz.

A felvétel fényében bármennyire is egyértelműnek tűnik a helyzet, a jelenlegi görög miniszter mégis tagadja az ügyet, s azt állítja: a felvételt meghamisították. „Soha nem mutattam azt az ujjamat. Az ujjat odamontázsolták, ez kétségtelen. Higgyenek nekem" – védekezett Varufakisz.

A német média a műsort követően kikérte a szakértők véleményét, azok pedig egyhangúan azt állították, hogy nem történt beavatkozás, a videó autentikus.

A Bild című német bulvárlap azonnal lecsapott a témára, s mai címlapján azt kérdezte, vajon Varufakisz hazudott-e a németek millióinak. Nem mellékes, hogy éppen ez a lap nemrégiben arra szólított fel, hogy a németek ne adják pénzüket „a lusta görögöknek".

Egyébként nem kizárt, hogy Varufakisznak éppen ez a lépése az egyik oka annak, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter nyíltan vállalja Görögországgal kapcsolatos negatív véleményét.


Forrás: Vajdaság Ma