„Bármely nukleáris megállapodás, amelyet Barack Obama köt Teheránnal, csupán addig marad érvényben, amíg Obama áll az ország élén”- többek között ez áll abban a nyílt levélben, amit 47 republikánus szenátor írt az amerikai elnöknek. Obama azonban egy viccel reagált a levélre: szerinte a republikánusok ezzel a nyilatkozattal a teheráni keményvonalasok pártjára álltak - írja az atv.


47 amerikai szenátor írta alá azt a nyílt levelet, mellyel a Washington és Teherán között folyó nukleáris tárgyalások kimenetét kívánják befolyásolni. A politikusok azt üzenték az iráni vezetésnek: „Minden olyan megállapodást, amely az önök nukleáris fegyverprogramjára vonatkozik, és amit nem hagyott jóvá a kongresszus, nem tekintünk majd többnek, mint egy Obama elnök és Hamenei ajatollah közötti kormányközi megállapodás".

A dokumentumot olyan befolyásos szenátorok is aláírták, mint John McCain, de az álírók között van Ted Cruz, Marco Rubio és Rand Paul is, akiknek sajtóhírek szerint elnökjelölti ambícióik is vannak.

A levélre maga Barack Obama is reagált. „Ironikusnak találom, hogy a Kongresszus bizonyos tagjai az iráni keményvonalasokkal keresnek közös nevezőt. A közeljövőben arra fogunk koncentrálni, hogy kiderítsük: lehetséges-e egyáltalán megállapodást kötnünk Teheránnal" – mondta az elnök.

Az iráni külügyminiszter szerint ócska propagandafogásról van szó. „Ez egy propagandatrükk, nincs jogi értéke. Csak azt mutatja, hogy egy bizonyos csoport nagyon aggódik. Ez a játszma Netanjahu kongresszusi beszédével kezdődött. Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy egyesek ellenzik a megállapodást" - fogalmazott Dzsavad Zarif.

A tavaly elfogadott megállapodás értelmében március végéig kellene tető alá hozni Iránnal a nukleáris program korlátozásáról szóló keretmegállapodást, a végleges egyezmény kidolgozására pedig júniusig adtak maguknak határidőt a felek.

Forrás: atv.hu