Kedd este újabb videofelvételt tett közzé az Iszlám Állam. Egy gyerek lő tarkón egy állítólag Izraelnek kémkedő férfit.


Az internetre feltöltött tízperces felvétel szerint a földön térdeplő, narancsszínű kezeslábast viselő férfit egy gyerek lőtte tarkón. Egy idősebb dzsihadista a kivégzés előtt Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam néven mutatta be a foglyot, aki szerintük a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjának értesülései szerint a 19 éves áldozat Kelet-Jeruzsálemből származik.

Az Iszlám Állam zsidó célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzött, és azzal, hogy meghódítják Jeruzsálemet. A videón ezután bemutattak egy fényképes listát, amelyen állítólag izraeli kémek szerepelnek.

Az Iszlám Állam arról számolt be az előző hónapban, hogy fogva tartja a Moszad egyik kémjét, és interjút közölt Muszallammal a csoport Dabik című propagandalapjában. Az újság szerint a férfit egyik zsidó szomszédja szervezte be az izraeli titkosszolgálathoz, és az lett volna a feladata, hogy felderítse az Iszlám Állam állásait illetve fegyverraktárait Szíriában. Muszallam apja tagadta, hogy a fiatalember a Moszadnak dolgozott volna.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét információi szerint Muszallam 2014. október 24-én utazott Törökországba, majd onnan Szíriába ment, és önként, de szülei tudta nélkül csatlakozott az Iszlám Államhoz.


Forrás: MTI