Az európai uniós pénzügyminiszterek is rábólintottak az EU gazdaságát beindítani hivatott 315 milliárd eurós növekedési csomagra, az úgynevezett Juncker-tervre. Az első projektek megvalósítása már ez év közepén megkezdődhet. Döntöttek arról is, hogy Franciaország újabb két év haladékot kap arra, hogy csökkentse költségvetési hiányát - írja az mno.


Az EU 16 milliárd euróját az Európai Beruházási Bank 5 milliárddal kipótolja, majd kedvező befektetési környezet létrehozásával a vállalkozói szektort is bevonják a fejlesztésekbe. Ehhez az kell, hogy munkahelyeket teremtsenek, lehetőleg több országot is érintsenek, és gazdaságilag fenntarthatók legyenek. A támogatásokat az Európai Stratégiai Beruházási Alap folyósítja – fontos szempont, hogy nem már meglévő uniós forrást osztanak el.

„Voltak kérdések és aggályok arra nézve, hogy vajon az összes tagállam számára előnyös lesz-e az Európai Stratégiai Beruházási Alap. A mi válaszunk erre az, hogy azért előnyös, mert egyrészt fokozott technikai segítséget nyújtunk, másrészt ennél az alapnál koncentrálódnak a magas kockázatú projektek. Ezzel az összes tagállam számára lehetővé válik, hogy éljenek az új lehetőségekkel. Most már akár a magánbefektetők is javasolhatnak gazdaságilag életképes, magas kockázatú projekteket" – jelentette ki Jyrki Katainen, az unió beruházásokért felelős biztosa.

A pénzügyminiszterek úgy döntöttek, hogy immáron harmadszor is haladékot adnak Franciaországnak a túlzott mértékű költségvetési hiány megszüntetésére. A franciák ezzel megúszhatják a túlzottdeficit-eljárást, feltéve hogy 2017-ig az előírt 3 százalék alá csökkentik a hiányukat.

Forrás: MNO