Berlinben kiássák és kiállítják az 1991-ben feldarabolt és elásott, majdnem 20 méter magas Lenin-szobor fejét, írja az MTI.


A Der Tagesspiegel című berlini lap beszámolója szerint kedden megállapodást kötöttek az illetékes hatóságok a többtonnás szoborfej ügyében. A gondot az okozta, hogy a Lenin-fej és a szobor többi darabja a védett, ritka fürge gyík (Lacerta agilis) egyik fő élőhelye alatt rejtőzik egy erdőben a német főváros Köpenick nevű kerületében.

A tervek szerint a védett állatokat augusztusban befogják és áttelepítik egy biztonságos területre, majd kiássák a Lenin-fejet, amely egy várhatóan októberben nyíló kiállítás egyik központi eleme lesz a spandaui citadellában. A Leleplezve - Berlin és emlékművei című tárlat a német főváros több korszakából mutatja be a köztéri szobor- és emlékműtermést, valamint azt, hogy miként viszonyul Berlin a korábbi korszakokból származó emlékműveihez.

A gránitból készült Lenin-szobor a szovjet udvari szobrásznak is nevezett Nyikolaj Tomszkij, a szovjet művészeti akadémia egykori elnöke munkája. A 19 méter magas alkotást 1970-ben, Lenin századik születésnapja alkalmából állították fel a Friedrichshain városrészben fekvő, akkor Lenin térnek, ma az Egyesült Nemzetek terének nevezett téren, amelyet a környező magasházak miatt a szocialista városépítészet egyik fő példájaként tartanak számon.

A szobrot a szovjet birodalom összeomlása után, 1991 őszén kezdték lebontani sok más hasonló emlékművel együtt. A kommunista forradalmárt, a Szovjetunió első vezetőjét egy gigantikus zászlóval együtt ábrázoló szobrot több mint 120 darabra aprították. A munka a tervezettnél tovább tartott, 1992-ben ért véget, nemcsak a művelet bonyolultsága miatt, hanem azért is, mert sokan tiltakoztak a szobor eltávolítása ellen és igyekeztek akadályozni a bontást.

Forrás: MTI