A kelet-ukrajnai oroszarát szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársaságainak" vezetői nyilvános felhívást intéztek pénteken Francois Hollande francia elnökhöz és Angela Merkel német kancellárhoz, hogy állítsák le a "népellenes" kijevi kormány pénzügyi támogatását mindaddig, amíg az fel nem oldja a Donyec-medence "gazdasági blokádját".


Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki és Ihor Plotnickij a luhanszki "népköztársaság" vezetője arra kérte továbbá a két nyugati politikust, hogy küldjenek szakértőket a szakadár területekre a bankrendszer helyreállítására. Ígéretet tettek arra, hogy szavatolják a szakértők biztonságát.

Azért a német kancellárhoz és a francia elnökhöz fordultak, mert Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel négyesben együtt hozták tető alá február 12-én Minszkben a kelet-ukrajnai megbékélést célzó újabb megállapodást, amely egyebek között tűszünetet léptetett életbe a kelet-ukrajnai harcok térségében, és elrendelte a nehézfegyverek kivonását a front menti övezetből.

A szakadár vezérek azt nehezményezik, hogy az ukrán kormány leállította a költségvetési támogatás folyósítását a szakadár területeknek, beleértve ebbe a nyugdíjakat és egyéb szociális ellátásokat. A szakadárok ugyanakkor "népköztársaságaikat" Ukrajnától független államoknak kiáltották ki, ezért oda nem továbbítják sem a beszedett adókat, sem a külkereskedelemből származó valutabevételeket. Donyeck és Luhanszk megyék eddig is állami támogatásra szorultak, azaz a központi költségvetésből jelentős összeget osztott vissza e régiónak az állam, ugyanakkor Ukrajna valutabevételének komoly része innen származott.

Az ukrán kormány tavaly év végén állította le átmenetileg az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását és a szociális ellátások átutalását, ami egyben azt is jelenti, hogy az ukrán állam felfüggesztette a nyugdíjak kifizetését. A megszállt területen élők december 1-jéig kaptak haladékot arra, hogy bejelentkezzenek olyan lakcímre, amely az ukrán állami szervek irányítása alatti területen található, hogy oda folyósíthassák számukra a nyugellátást. A kormány ígérete szerint az elmaradt nyugdíjat a szakadár területeken élők is visszamenőleg megkapják, amint a településük visszakerül ukrán ellenőrzés alá.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a döntést azzal indokolta, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken az állami támogatások és juttatások nem jutottak el a helyi lakosokhoz, hanem "bűnözők", az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" vezetői tették rá a kezüket. "A kormány pedig nem hajlandó tovább szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le.

Tavaly ősszel a szakadárok úgynevezett nyugdíjjegyeket kezdtek osztogatni, amelyekért hosszú, kígyózó sorokban álltak sorba az emberek. Előfordult, hogy türelmetlenségükben a nyugdíjasok össze is verekedtek egymással. Több, szakadár ellenőrzés alatti településen is egyre nő az elégedetlenség az oroszbarát új vezetéssel szemben, amely sem pénzt, sem élelmiszert nem juttat a rászorulóknak. Torez városából például nemrég videoüzenettel fordultak az éhező lakók a "testvéri" Oroszországban élőkhöz, tőlük kérve segítséget. Helyi jelentések szerint a nélkülözés hamarosan éhséglázadásokat válthat ki a szakadár területeken.

OLVASD ÉS ADD TOVÁBB

Forrás: MTI