Nem az ukrajnai állami olajvállalatok miatt kirobbant konfliktus volt az alapvető oka saját elmondása szerint Ihor Kolomojszkij milliárdos üzletember távozásának a dnyipropetrovszki kormányzói posztról. A héten menesztett megyei vezető az 1+1 ukrán televíziónak adott, péntekre virradóra sugárzott interjújában arról beszélt, hogy már tavaly ősszel megérett benne a lemondás gondolata.


Petro Porosenko ukrán elnök és Kolomojszkij kedd este négyszemközt megbeszélést folytattak egymással, aminek eredményeképpen utóbbi benyújtotta lemondását Dnyipropetrovszk megye kormányzói tisztségéről. Az államfő a lemondást elfogadta.

Kolomojszkij a tévéinterjúban kijelentette, hogy nem most, az elmúlt egy-két hét alatt döntött lemondásának benyújtásáról, hanem a döntés már a tavaly őszi parlamenti választások után, október-novemberben megérett benne.

"Átgondolva azt, hogy ki vagyok, már rég arra a következtetésre jutottam, hogy inkább üzletember, mint tisztségviselő. Egy bizonyos időre tisztségviselővé próbáltam válni, és ez indokolt volt, ráadásul pozitív eredményeket is hozott, de eljött az ideje a távozásnak" - mondta a volt kormányzó.

Hozzátette, hogy valójában már a tavaly májusi elnökválasztás után úgy gondolta, hogy távoznia kellene a kormányzói posztról, amire nem Porosenko, hanem az államfői tisztséget előtte ideiglenesen betöltő Olekszandr Turcsinov nevezte ki. Emlékeztetett azonban arra, hogy akkor kezdődött el a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok elleni hadművelet aktív fázisa, utána jöttek a minszki tárgyalások a válság rendezéséről, egy tűzszüneti megállapodás, amely nem vetett véget a harcoknak, majd az év elejére ismét kiéleződött a konfliktus a keleti országrészben. "Folyamatos feszültségben éltünk, és akkor úgy gondoltam, hogy a lemondásom egy ilyen helyzetben dezertálással érne fel" - magyarázta Kolomojszkij.

A volt kormányzó kijelentette, hogy az olajvállalatok irányítása körül kirobbant viszály szerinte propagandafogás volt, amelynek valódi célpontja nem ő mint kormányzó volt, akit bármikor leválthat az államfő, hanem maga Porosenko elnök, valamint Arszenyij Jacenyuk kormányfő és a mögöttük álló pártok. Szavai szerint a kormánykoalíció kisebb pártjai akarták ezzel növelni népszerűségüket a parlament két nagy kormánypártjának rovására.

Megismételte, hogy nem Porosenko elnökkel keveredett viszályba. "Éket próbáltak verni közénk, és úgy gondolom, pontosan a megfelelő időben nyújtottam be lemondásomat, hogy ezzel véget vessek ennek a konfliktusnak" - tette hozzá.

Kifejezte meggyőződését, hogy menesztése nem az oligarchákkal való leszámolás része volt. "Az oligarchikus rendszert nem lehet szablyával-baltával eltakarítani, hanem át kell vizsgálni az ukrán jogszabályokat, és kijavítani a bennük lévő hibákat" - fejtette ki. "Ha majd korrekt játékszabályok lesznek, megszűnnek a monopóliumok, vagy legalábbis befolyásuk jelentősen csökken, akkor az oligarchák mint társadalmi osztály megszűnnek létezni" - fejtette ki Kolomojszkij.

Ami az általa kormányzott megyét illeti, azon szilárd meggyőződésének adott hangot, hogy Dnyipropetrovszkban nincs és nem is lesz szeparatizmus. "Csapatommal egy évet dolgoztunk azon, hogy mindent összeragasszunk, hogy megfékezzük a szakadár törekvéseket. Egy irányba haladunk Porosenko elnökkel és az ország többi részével" - szögezte le a kelet-ukrajnai megye volt kormányzója.

Forrás: MTI