Juan Manuel Santos kolumbiai elnök utasítást adott a hadseregnek kedden, hogy egy hónapra függessze fel az ország legnagyobb gerillaszerevezete elleni légitámadásokat.


Bejelentése szerint a szárazföldi járőrözéseket ugyanakkor folytatja a hadsereg.

A nemzethez intézett televíziós beszédében Santos azt mondta: utasítása válasz arra az előrelépésre, amelyet a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők gerillaszervezetével 2012 óta folytatott tárgyalásokon sikerült elérni.

Az elnök hozzátette, hogy a bombázások felfüggesztését a másik, kisebb kolumbiai lázadó csoportra, a Nemzeti Felszabadítási Hadseregre vonatkozóan is betartják majd.

Véget érhet a konfliktus?

A kormány és a gerillák két éve tárgyalnak Havannában, kubai és norvég közvetítéssel az ötven éve dúló, több mint 220 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus lezárásáról. A felek a remények szerint akár már idén megköthetik a békét.

Szombaton a két fél egy közös aknamentesítési programról állapodott meg. A bogotái kormány adatai szerint az elmúlt 25 évben a taposóaknák több mint 11 ezer embert öltek vagy sebesítettek meg a Kolumbiában, minden tizedik áldozat gyermek volt.

Forrás: MTI