Az uralkodó jelenlegi korához "hozzáigazított" új portréval gyártja hétfőtől a brit Királyi Pénzverde (Royal Mint) a Nagy-Britanniában közforgalomba kerülő pénzérméket.


A font és váltópénze, a penny mindegyik címletén II. Erzsébet királynő képmása látható. A brit uralkodó áprilisban ünnepli 89. születésnapját, és 63 éve ül az Egyesült Királyság trónján, ám a Royal Mint által hétfőn bemutatott új portré csak az ötödik módosítás; az arcmást legutóbb 1998-ban frissítették.

Az első érmék II. Erzsébet képmásával 1953-ban, a királynő megkoronázásának évében kerültek forgalomba.

II. Erzsébet királynő jelenleg a világ legidősebb uralkodója, az új portré alkotója viszont a legfiatalabb az eddigi öt változat készítői közül. A Royal Mint bírálóbizottsága a cég 34 esztendős saját vésnöke, Jody Clark pályaművét fogadta el a versenypályázatra - az előírásoknak megfelelően névtelenül - benyújtott számos munka közül.

Clark portréját George Osborne brit pénzügyminiszter, majd személyesen a királynő is jóváhagyta. A képmás a hagyományoknak megfelelően profilból, az eddigi arcképekhez hasonlóan jobbra nézve mutatja az uralkodót, koronával a fején.

A művet hétfőn mutatták be a londoni Nemzeti Portrégalériában.

A frissítést a Royal Mint az első, 1953-as változatot készítő néhai szobrász, Mary Gillick halálának 50. évfordulójára időzítette.

Nagy-Britanniában nem gyakori az uralkodói portrék változtatása a pénzérméken. Az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő 63 évig, hét hónapig és három napig ült a brit trónon, ami az eddigi rekord az angol-brit monarchia történetében, ám az ő uralkodása alatt is csak ötször módosították az akkori érméken látható arcmásait.

Várhatóan eltart egy ideig, mire a jelenlegi uralkodó új portréjával ellátott érmék elterjednek. Nagy-Britanniában ugyanis a Royal Mint legutóbbi becslése szerint csaknem 29 milliárd pénzérme van forgalomban, 4 milliárd fontot meghaladó összesített névértékben, és egy-egy érme élettartama elérheti a 25 évet.

Forrás: MTI