Hashim Thaci külügyminiszter szerint az eddigi menekültáradat csak „egyszeri esemény".


A koszovói külügy vezetője egy interjúban arról beszélt, hogy azt reméli, hamarosan, talán még idén eltörlik a Koszovóval szemben fennálló uniós vízumkényszert. Az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva a miniszter hangsúlyozta: ez nemcsak azért lenne fontos, hogy a koszovóiak szabadon látogathassák az unióban élő rokonaikat, hanem azért is, mert így megtapasztalhatnák, hogy Európa nem maga a paradicsom.

Emlékeztetett: jelenleg Koszovó az egyetlen olyan nyugat-balkáni ország, amelynek polgárai nem utazhatnak szabadon az unióba. A koszovói politikus úgy érvelt, hogy az unió jól képzett munkaerőhöz is juthatna, hiszen sok a fiatal és képesített munkavállaló Koszovóban.

A célzott információs kampánynak köszönhetően a koszovói menekültek száma jelentősen visszaesett - mondta a külügyminiszter. Az országot elhagyni készülőket korábban arról tájékoztatták, hogy az unióban igencsak szerény lehetőségeik vannak a menekülteknek.

Médiaértesülések szerint decemberben és januárban csaknem ötvenezer és hatvanezer között volt azok a száma, akik elhagyták Koszovót.

Forrás: MTI