Vizsgálatot sürgetett Laurent Fabius francia külügyminiszter hétfőn Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes "vérlázító meggyilkolásával" kapcsolatban.


"Elítélem ezt a gyilkosságot, amely teljesen vérlázító. És másokhoz hasonlóan én is vizsgálatot szeretnék, mert egy sor kérdés felmerül" a történtekkel kapcsolatban - fogalmazott a francia diplomácia vezetője a BFM francia hírtelevízióban. 

Fabius többször is megismételte, hogy alapos vizsgálatra van szükség a vezető orosz ellenzéki politikus és parlamenti képviselő halála körülményeit illetően, de újságírói kérdésre jelezte: nem kételkedik abban, hogy az orosz hatóságok kielégítő eljárást végeznek az ügyben. 

Nyemcovot szombatra virradó éjjel ismeretlenek több lövéssel ölték meg Moszkva központjában. Vlagyimir Putyin elnök még szombaton arra utasította az orosz nyomozó bizottságot, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön csoportot a gyilkosság felderítésére, és személyesen irányítsák a munkát. Az orosz államfő leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése "minden jellemzőjében bérgyilkosság, és kizárólag provokatív jellegű volt".

Fabius emlékezetett arra, hogy Nyemcov előtt több orosz ellenzéki személyiséget megöltek.

"Más halálesetek is történtek korábban. Anna Politkovszkaja, Alekszandr Litvinyenko. Tény, hogy nem jó ellenzékinek lenni Oroszországban" - jegyezte meg a francia külügyminiszter a Moszkvában 2006-ban agyonlőtt orosz újságírónőre és a Londonban 2006-ban polónium 210-es sugárzó izotóppal megölt egykori orosz állambiztonsági tisztre utalva.

Forrás: MTI