Izsák Balázs szerint a román hatóságok rendészeti kérdéssé akarják alacsonyítani a Székelyföld autonómiájának a kérdését. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a székely szabadság napján a romániai demokrácia állapotáról tartott keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről.


A sajtótájékoztatóra az SZNT valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet elnökét meghívta, de csak Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vett részt az eseményen.

Izsák Balázs úgy véli, a román hatóságok azt próbálják elérni, hogy a székelyföldi autonómiatörekvések kérdése az esetleges rendbontások miatt rendészeti ügyként jelenjen meg március 24. előtt, amikor az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága tárgyalja a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.

Az SZNT elnökének szavai szerint Dorin Florea polgármester a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát megsértette azzal, hogy betiltotta a Marosvásárhelyre tervezett felvonulást és tiltakozást. Hozzátette, hogy az SZNT tudomásul vette a tiltást és elállt a demonstráció szervezésétől. Örvendetesnek mondta ugyanakkor, hogy a széki székely tanácsok helyi tüntetéseket hirdettek a marosvásárhelyi helyett. Mint fogalmazott, így a marosvásárhelyi esemény az egész közösség ügye lett. Hozzátette, nem megy el a délutáni rendezvények egyikére sem, egyénileg rótta le kegyeletét kedden délelőtt egy szál virággal a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél.

Izsák Balázs kijelentette, megfélemlítési kísérletnek tekinti Lucian Goga prefektus állítását, mely szerint rá hárul minden felelősség, ha Marosvásárhelyen rendbontás történik a Székely szabadság napja alkalmából. Szükségtelennek tartotta, hogy beadványban tudassa a hatóságokkal: elállt annak a rendezvénynek a megszervezésétől, amelyet a polgármester betiltott. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a polgármester tiltása ellenére megtartott tavalyi felvonulás miatt kiszabott bírságokat megtámadták a bíróságon. Egy bírságolási jegyzőkönyvet a hatóság visszavont, egy másikat a bíróság érvénytelenített, a többi ügyben még nem született bírósági ítélet.

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, ma ugyanúgy a hatalom tudatos provokációjától kell tartani Marosvásárhelyen, mint 25 évvel ezelőtt, amikor a fekete márciusként emlegetett események során véres román-magyar összetűzések történtek a városban. „Mindenki legyen nyugodt, ne válaszoljunk a provokációkra" – jelentette ki az EMNP elnöke.

„Azt kívánom a román polgártársainktól, ne féljenek a magyar szabadságtól. A mi szabadságainkból állhat össze a közös országunk szabadsága" – jelentette ki Szilágyi Zsolt.

Az SZNT két évvel ezelőtt nyilvánította a Székely szabadság napjává március 10-ét. 1854-ben ezen a napon végezték ki Marosvásárhelyen egy Habsburg-ellenes székely szervezkedés három vezetőjét, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt. Az SZNT 2004 óta szervez megemlékezést az egykori vesztőhelyen emelt emlékoszlopnál. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiósítási kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.

Forrás: MTI