A Kijevi Nemzeti Nyelvészeti Egyetem díszdoktorrá avatta Mezey Barna professzort, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorát és Pákh Imre munkácsi születésű, az Egyesült Államokban élő üzletembert, a magyar nyelvoktatás szponzorát - tájékoztatta szerdán az MTI-t a kijevi magyar nagykövetség.


A díszdoktori cím átadási ünnepségét múlt pénteken rendezték meg a kijevi nyelvészeti egyetemen. 

Pákh Imre az MTI kijevi tudósítójának nyilatkozva elmondta, hogy nagyon megtisztelőnek érezte ezt a kitüntetést. Megjegyezte, hogy az oktatási intézménynek a most felavatottakkal együtt összesen csak hat díszdoktora van. 

Az üzletember elmondta, 2011-ben kereste meg őt az egyetem azzal, hogy magyar szakot szeretnének beindítani. Ő ezt felkarolta, és anyagilag támogatta tantermek kialakítását, modern technikai eszközökkel való felszerelését. Összesen több mint 100 millió forint támogatást nyújtott az egyetemnek az elmúlt négy év alatt. Hozzátette, hogy a jövőben is folyamatosan támogatni kívánja az intézményt, annak magyar szakos tanárait és diákjait. 

Kiemelte, hogy a kezdeményezés "sikertörténet" lett, hiszen azóta már a negyedik magyar szakos évfolyam indult el, évfolyamonként 10-15 diákkal, ami azt jelenti, hogy már csaknem ötvenen tanulnak magyar nyelvet, kultúrát és történelmet a kijevi felsőoktatási intézményben. 

Rámutatott arra, hogy Ukrajna egy éve az európai integráció irányvonalát választotta, ezen az úton pedig - mint mondta - az "első szomszéd számukra Magyarország". Kifejezte ezért meggyőződését, hogy a magyar szakon végző diákok jól fogják tudni hasznosítani megszerzett tudásukat, és megtalálják majd méltó helyüket Ukrajnában, azaz "kapocsként" fognak majd tevékenykedni az ország európai integrációs folyamatában.
 

Tájékoztatásul elmondta, hogy az ELTE szoros együttműködésben áll a kijevi nyelvészeti egyetemmel, nyári iskolákat és egyéb továbbképzéseket szervez az ott tanuló magyar szakosok számára. A távlati tervek között szerepel doktori szintű együttműködés is a két felsőoktatási intézmény között.

A kitüntetés alkalmával a nagykövetség fogadást rendezett, amelyre meghívta az egyetem vezetését, magyar szakos tanárait és a szakon tanuló diákokat. Az eseményen a nagykövetség tájékoztatása szerint a Keleti Partnerség program keretében elnyert 500 000 forinton vásárolt magyar nyelvkönyveket adtak át. Az adományból 400 000 forint értékben a Kijevi Nemzeti Nyelvészeti Egyetem magyar csoportja részesült, míg 100 000 forint értékben a Magyarok Kijevi Egyesülete által működtetett vasárnapi iskola, amely a Nyelvészeti Egyetemen működő Magyar Nyelv és Kultúra központjában kap helyet.

Forrás: MTI