Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága együttes ülésen vitatja meg jövő szerdán az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való magyar szerepvállalás kérdéseit – tájékoztatta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke kedden az MTI-t.


Hétfőn kormányzati munkacsoport tanácskozott, kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter parlamenti pártok képviselőivel egyeztetett a magyar szerepvállalásról az Iszlám Állam elleni fellépésben. A tárcavezető emlékeztetett: az Egyesült Államoktól érkezett a kérés, hogy Magyarország katonák küldésével növelje hozzájárulását az IÁ elleni harc sikeréhez. A tervek szerint 100 katonát küldenének Észak-Irakba őrzési-védelmi feladatok ellátására, további 50 pedig Magyarországon állna készenlétben.

Ez a menetrend

Március második felében kerülhet sor egy helyszíni szemlére, majd április közepén kerülhet a parlament elé a magyar szerepvállalás kérdése. Ha az Országgyűlés ezt támogatja, május második felében érkezhetnek Irakba a magyar katonák – ismertette a miniszter.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága a tervek szerint jövő hétfőn tárgyalja ezt a kérdést. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke kedden az MTI-nek elmondta: Kósa Lajossal, a honvédelmi bizottság fideszes elnökével megbeszélték, hogy a honvédelmi bizottság jövő szerda délelőtt 10 órára tervezett ülésének időpontjában a két testület együtt ülést tart.

A bizottsági tagokat a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az Információs Hivatal képviselői tájékoztatják az Iszlám Államról, a kurdisztáni helyzetről, s a tervezett magyar katonai szerepvállalásról.

A TEK is tájékoztat

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke kitért arra is, hogy a testület kedden zárt ülést tartott a Terrorelhárítási Központnál (TEK), amely keretében a TEK bemutatót tartott, s egyebek mellett tájékoztatást adott szervezetük idegenrendészeti és határrendészeti tevékenységéről, valamint az Iszlám Állammal kapcsolatos munkájukról.

Ezt várják Orbántól

Molnár Zsolt elmondta, hogy továbbra sem került le a bizottság napirendjéről az előzetes letartóztatásba került Kiss Szilárd, Magyarország moszkvai nagykövetsége volt mezőgazdasági attaséjának ügye sem.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt is elmondta, hogy továbbra is fenntartja Orbán Viktor meghívását. Molnár Zsolt azt mondta: más pártok képviselői is azt tartanák helyesnek, ha a miniszterelnök a nemzetbiztonsági bizottságot tájékoztatná „a sajtóban megjelent, személyével kapcsolatban felmerülő esetleges nemzetbiztonsági kockázatról". Hogy mikor lehet ez az ülés, azt a testület elnöke egyelőre nem tudta megmondani.

Forrás: MTI