Marosvásárhelyen a hatósági tiltás ellenére is mintegy 500 ember gyűlt össze kedd délután a székely vértanúk emlékművénél, hogy leróják kegyeletüket a 161 évvel ezelőtt kivégzett székely vezetők emléke előtt. A megemlékezés Kincses Előd felhívására jött létre, a részvevők elénekelték a székely és a magyar himnuszt, elmondták a Miatyánkot.


A délelőtt folyamán az emlékhelyet felkereste Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is, aki azután sajtótájékoztatót tartott, majd Izsák Ildikóval beszélgetett. 

Izsák szerint a hatóság rendészeti kérdésre próbálja lealacsonyítani az autonómia ügyét.

Elérkezett az az időszak, amikor a székelyek autonómiamozgalma már annyira megerősödött, hogy többé már nem lehet rá legyinteni, vagy a szőnyeg alá seperni – fejtette ki az SZNT elnöke.

A továbbiakban Izsák Balázs beszélt a megfélemlítésről, ami a megye vezetősége részéről irányult saját személye iránt, illetve az alkotmányos alapvető jog, a gyülekezeti jog és a szólásszabadság megsértéséről is.

A demokrácia eszközével küzdenek Székelyföld autonómiájáért és ez az, ami veszélyessé tesz bennünket az autonómiát ellenzők számára – érvelt Izsák Balázs. Majd határozottan kijelentette, hogy ezután megtartják a Székely szabadság napját, hiszen ez a székelyek nemzeti ünnepe.

Sepsiszentgyörgyön Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló, a székelység autonómiaigényét felmutató közös demonstráció megszervezése érdekében intézett felhívást az erdélyi magyar politikai szervezetekhez a Székely szabadság napján.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a Sepsiszéki Székely Tanács által meghirdetett sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás résztvevőjeként azt mondta: „szeretném hívni mindazokat a magyar szervezeteket, akikkel összefogásban Székelyföld autonómiájának ügyét előbbre tudjuk vinni, jöjjenek, tegyék félre a sértődéseket, szervezzünk közösen 2015-ben egy hasonló nagy rendezvényt".

Tamás Sándor szerint az újabb tömegdemonstráció csakis összefogással jöhetne létre.

Csíkszeredában közösen álltak ki az erdélyi magyar pártok és szervezetek képviselői a Székely szabadság napja mellett, együtt szervezték a város főterére a megemlékezést.

Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert a Duna Tv-nek azt nyilatkozta, hogy függetlenül a különböző érdekektől és a politikai nézetektől Csíkszeredában a nagy kérdésekben mindig konszenzus volt, a nagy kérdés pedig ami megoldásra vár, az Székelyföld területi autonómiája.

A továbbiakban Ráduly Róbert felhívást intézett a székelyföldi településekhez, hogy amelyik még nem tette meg, az fogadja el az autonómiapárti határozatot.

Ráduly bízik abban, hogy újra sikerül egy, a Székelyek nagy meneteléséhez hasonló tömegmegmozdulást szervezni, csak legyünk még határozottabbak, mint eddig voltunk.

Gyergyószentmiklóson közel 500 fős tömeg gyűlt össze a Gyergyószéki SZNT, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint a Magyar Polgári Párt helyi szervezetei által szervezett eseményen.

Árus Zsolt, a Gyergyószéki SZNT alelnöke szerint zsarnokság van abban az országban, ahol irodalmi estek szervezése miatt hurcolnak meg pedagógusokat, vagy ahol egy polgármester megvonhatja a gyülekezéshez való jogot. A megemlékezésen felolvasták a Románia kormányához intézet petíciót is, amit az egybegyűltek közfelkiáltással jelezték, hogy támogatják Székelyföld területi autonómiáját.

Amerikában is kiálltak a magyarok a székelyföldi autonómiatörekvések mellett. Los Angelesben a San Fernando völgyi református egyház által szervezett rendezvényen a résztvevők kiáltványt fogadtak el, amelyben tiltakoznak a román hatóságok magyarellenes intézkedései ellen.

dunatv.hu