Egy magát SERB nemzetségnek nevező orosz szervezet aktivistái meggyalázták a Borisz Nyemcov ellenzéki politikus megölésének helyszínén, a moszkvai Bolsoj Moszkvoreckij hídon rögtönzött emlékhelyet.


Az esetre Ilja Jasin, Nyemcov politikustársa szerdára virradó éjjel hívta fel a figyelmet a Twitter közösségi oldalon.

Orosz sajtóértesülések szerint a Nyemcov emlékét meggyalázó politikai csoportosulás az úgynevezett Majdan-ellenes Kreml-párti mozgalom része. Aktivistái a Szovjetunió második világháborúban aratott győzelmének a jelképévé vált György-szalag színeibe, narancssárga-fekete sálakba öltözve fotózták magukat, és tettükkel eldicsekedtek a VKontaktye nevű orosz internetes közösségi oldalon, fotókkal illusztrálva akciójukat.

Az aktivisták az Oroszország érdekeinek elárulója feliratot ragasztották a Bolsoj Moszkvoreckij-hídon február 28-ra virradó éjjel meggyilkolt politikus fényképére. Ezenkívül fekete festékszóróval lefújták, aztán szétdarabolták a politikus tisztelői által készíttetett, Nyemcov-híd feliratú táblát, és annak darabjaival készítettek fényképeket magukról. Az egyik lámpaoszlopra felragasztott írással a SERB nemzetség arra emlékeztetett, hogy a Bolsoj Moszkvoreckij híd története a 15. századra nyúlik vissza, Nyemcovról pedig szerintük nem lehet a gyilkosság helyszínét elnevezni.

A szervezet az orosz Facebooknak is nevezett VKontaktye oldalán bírálja a liberálisokat, és azt hirdeti, hogy „az úgynevezett orosz jogvédők” valójában Oroszország legvéresebb ellenségei, akik előtt az Egyesült Államoknak van tekintélye, Oroszország számára viszont idegenek.

A Borisz Nyemcov emlékhelyét meggyalázók más felvételek tanúsága szerint a szakadár Új Oroszországot éltették, és élesen bírálták a kijevi hatalmat, valamint az Ukrajnát támogatókat. Egy alkalommal megzavarták az orosz Szolidaritás mozgalom felvonulását.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt) és az orosz Szolidaritás mozgalom volt társelnökét a Kreml lábánál, közel a Vörös térhez húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon lőtték hátba, miközben egy fiatal ukrán nővel sétált. A hatóságok csecsen férfiakat fogtak el és vádoltak meg azzal, hogy előre kitervelték, és csoportosan, gyűlölet által vezérelve követették el a gyilkosságot. Az első számú gyanúsított egy Zaúr Dadajev nevű volt belügyi katona.

Nyemcov megölésének okairól számtalan elképzelés kering a sajtóban, attól kezdve, hogy a néhai politikus kiállt a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap mellett, egészen addig, hogy az amerikai, valamint az ukrán vezetéssel is jó kapcsolatokat ápolt.

Az orosz hatalom a belpolitikai helyzet megingatását célzó kísérletnek, az ellenzék politikai gyilkosságnak tartja az ismert ellenzéki megölését, amely egy nappal előzte meg a merénylet miatt elnapolt nagyszabású hatalomellenes tüntetést.

Forrás: MTI