Megtalálták a kedden az Alpokban lezuhant utasszállító egyik fekete dobozát – közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. 


A miniszter elmondta: a fekete dobozt néhány órával a baleset után, a gép roncsaitól mintegy 10 kilométerre találták meg. Tartalmát azonnal vizsgálni kezdik, hogy előmozdítsák a katasztrófa okait kutató nyomozást – tette hozzá. 

Cazeneuve azt is közölte, hogy a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó gépének becsapódási helyszínét biztosítják, és meg fogják oldani, hogy a kutatási és mentési akcióban részt vevők könnyebben eljuthassanak a roncsokhoz, amelyek egy külvilágtól elzárt hegyvidéki területen szétszóródva fekszenek.

Manuel Valls francia miniszterelnök elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén, és a legénység megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői. Egyelőre semmilyen feltételezés nem zárható ki a balesettel kapcsolatban – tette hozzá. A gépen 144 utas és 6 fős legénység utazott. 

Egy helyi lakos a La Provence című lapnak azt mondta, hogy látta a roncsokat, és nincs kétsége afelől, hogy a gép egy sziklafalnak csapódott. Christophe Castaner, a régió nemzetgyűlési képviselője – aki helikopterről megtekintette a baleset helyszínét – azt írta a Twitteren, hogy a gép teljesen szétroncsolódott. 

A helyszínen „nincs más, csak törmelék és holttestek” – írta. A repülő Alpes-de-Haute-Provence megyében, Barcelonnette és Dignes-les-Bains helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le, Nizzától száz kilométerre északra.

További cikkek: