Több mint húszezer mecsetje van az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területnek, tízszer annyi, mint három évtizeddel korábban - közölte a kínai népfront kedden kezdődő éves ülésszakának szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.


Ljü Hszin-hua úgy vélte, ezzel igazolható Kína elkötelezettsége a muszlimok vallásszabadságának tiszteletben tartása iránt. A szóvivő számokkal illusztrálta, hogyan nőtt a vallásukat gyakorlók száma, illetve példának hozta fel, milyen nagy példányszámban adtak ki vallásos témájú klasszikus irodalmat, valamint más publikációkat a régióban. Elhangzott, hogy 2001-től a hszincsiangi kormányzat négyezer embert küldött Egyiptom és Pakisztán iszlám intézményeibe tanulni.

Ljü ugyanakkor utalt arra, hogy a térség időnként "törvénybe ütköző szélsőséges tevékenységek" színhelye. Mint mondta, a súlyos áldozatokkal járó tavalyi terrorcselekményekért Peking elsősorban a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) nevű szervezetet teszi felelőssé, különösen hogy három támadást a szeparatista szervezet magára is vállalat.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy Kína több mint tíz országgal állapodott meg terrorellenes együttműködésben, benne információk, titkosszolgálati értesülések cseréjéről.

Saimati Muhammat vezérőrnagy, a hszincsiangi helyőrség parancsnok-helyettese szintén hétfőn, a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a terroristáknak nincs támogatottságuk a térségben, az emberek megértették, hogy azok közös ellenségeik. Saimati azt is hangoztatta, a terrorizmusért nem vádolható semmiféle etnikai csoport, terület, vagy vallás. "Terrortámadásokat olykor az iszlám nevében követnek el, de a muszlimok is elítélik azokat. Ezek a szélsőséges cselekmények az iszlám tanításának durva megsértését jelentik, bűncselekmények" - jelentette ki.

A Kína Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) országos bizottsága kedden kezdi meg éves ülésszakát, majd csütörtöktől párhuzamosan folytatja munkáját a parlament éves ülésével.

Forrás: MTI