Nyilvánosan lefejezett három férfit az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges csoport Irakban, kettejüket homoszexualitás, a harmadikat pedig istenkáromlás vádjával – derül ki a közösségi portálokra kedden feltett fotókból, írja a vajma.info.


A felvételeken a férfiak bekötött szemmel térdelnek egy álarcos, feketébe öltözött, nagy rozsdás kardot lengető hóhér előtt a Ninive kormányzóság egyik, meg nem nevezett városában összegyűlt tömeg előtt.

A dzsihadista csoport propagandaüzeneteitől eltérően ezeken a fotókon nem látható a férfiak holtteste a kivégzés után. A kivégzés okait a képaláírásokban közlik. Az AFP francia hírügynökség a lefejezéseket független forrásból nem tudta megerősíteni.

Az IÁ jelentős területeket tart ellenőrzése alatt Irak északi és nyugati részén, így Ninivét is. A kormányerők az IÁ ellen szervezett, az Egyesült Államok vezette szövetség légicsapásainak támogatásával próbálják visszaszerezni a tavaly nyár óta a dzsihadisták által megszállt területeket.

Az iraki hadsereg jelenleg nagyszabású offenzívát hajt végre a Bagdadtól 160 kilométerre, a Bagdadot és Ninive kormányzóság székhelyét, Moszult összekötő út mentén fekvő Tikrít visszafoglalásáért.

Forrás: Vajdaság Ma