Szoros összefüggést kell teremteni az Oroszország elleni szankciók és az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtása között, az ügyben a csütörtökön kezdődő uniós csúcson hozhatnak döntést - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben az ukrán államfővel folytatott megbeszélése után.


Petro Porosenkóval tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy a német álláspont szerint az uniós csúcson "politikai döntést" kell hozni a februári minszki megállapodás végrehajtása és a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luganszk térségében kibontakozott válság miatt Oroszország ellen elrendelt büntetőintézkedések ügyének összekapcsolásáról. Az ügyben "jogi döntést" júniusban hozhat az EU a Berlin által javasolt menetrend szerint - tette hozzá a kancellár.

Kiemelte, hogy a cél továbbra is Ukrajna szuverenitásának és területi épségének teljes mértékű helyreállítása, ami "természetesen" a Krím félszigetre is vonatkozik. "Nem felejtjük el a Krím nemzetközi jogot sértő bekebelezését" Oroszországba - mondta Merkel, hozzátéve, hogy Moszkva lépése "megkérdőjelezte az európai békerendszert".

A délkelet-ukrajnai helyzetről elmondta, hogy még "nem valósult meg a tűzszünet" - abban az értelemben, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) meghatározása szerint 48 órán keresztül folyamatosan tartó fegyvernyugvás jelent tűzszünetet -, és a szakadárok nem biztosítanak hozzáférést az EBESZ megfigyelőinek az ellenőrzésre kijelölt terület egészéhez. Hangsúlyozta, hogy az EU ugyan nem akar újabb szankciókat, de szükség esetén bevezet további büntetőintézkedéseket Oroszország ellen.

Petro Porosenko a tájékoztatón kiemelte, egyetért Merkellel abban, hogy a minszki megállapodásnak "nincs alternatívája". Hozzátette, hogy az ukrán fél maradéktalanul betartja az egyezményt, de a szakadárok megszegik az előírásokat, nem működnek együtt kellőképpen az EBESZ-megfigyelőkkel, így nem lehet ellenőrizni a nehézfegyverek kivonását, és nem teljesült a megállapodás-csomagnak a valamennyi fogoly szabadon engedéséről szóló pontja sem.

Az ukrán elnök kiemelte, azt várja az uniós országok vezetőitől, hogy a csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón világosan jelzik, hogy további szankciókat vezetnek be Oroszország ellen, ha nem valósul meg a minszki egyezmény.

Petro Porosenko egynapos bemutatkozó látogatásra érkezett Berlinbe. A kancellárral folytatott megbeszélés előtt találkozott Joachim Gauck német szövetségi elnökkel. Az Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy hivatalba lépése óta több mint 60-szor tárgyalt már telefonon a német kancellárral és 11-szer találkoztak személyesen, de a hivatalos bemutatkozó látogatást eddig nem tudták megszervezni.

Kiemelte, hogy Németország támogatása létfontosságú Ukrajna számára. Hangoztatta, hogy a kijevi vezetés a fegyveres válság ellenére folytatja a reformokat, az államigazgatás, az igazságszolgáltatás átszervezését, a korrupció elleni harcot, a gazdaság modernizálását.

Porosenko a látogatás alkalmából interjút adott a Bildnek. A legnagyobb példányszámú német lap hétfői számában megjelent interjúban egyebek között azt mondta, el kell venni Oroszországtól a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, ha Moszkva továbbra is katonákat küld Ukrajnába.

Ezzel kapcsolatban a német kancellár a tájékoztatón arra a kérdésre, hogy jó javaslatnak tarja-e Porosenko felvetését, azt mondta, hogy egyelőre az idei évvel foglalkozik, "munka pedig van bőven". A 2018-as világbajnokságig pedig még lesz egy Európa-bajnokság is, 2016-ban, aminek "előre örülök" - mondta Angela Merkel.

Forrás: MTI