Az ukrajnai helyzetet illetően most az a legfontosabb, hogy stabilizálódjon a ma még törékeny tűzszünet - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán Brüsszelben, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után, kettőjük közös sajtótájékoztatóján.


Abban az esetben természetesen, ha a Minszkben kidolgozott intézkedéscsomag előírásait súlyosan megsértik, felmerül az Oroszországgal szembeni szankciók további szigorításának a szükségessége, de a Junckerrel folytatott mostani eszmecsere során nem a szankciókon volt a hangsúly, hanem azon, hogy építő szellemű hozzáállással miként lehet véget vetni a vérontásnak - tette hozzá Merkel.

Az esetleges szankciószigorításra a Juncker vezette brüsszeli bizottságnak kellene szükség esetén előterjesztést tennie, és a döntést a tagországok csúcsvezetői hozhatnák meg, akik a legközelebb bő két hét múlva, e hónap 19-20-án találkoznak egymással Brüsszelben.

A kancellár a minszki csomagból - amelynek a tartalmát az ő személyes részvételével, az ukrán, az orosz és a francia államfővel folytatott, hajnalig tartó egyeztetése nyomán alakították ki február 12-én - kiemelte azt az elemet, hogy Ukrajnának - az ország területi integritásának biztosítása jegyében - maradéktalanul vissza kell kapnia az Oroszországgal közös határszakasz ellenőrzésének a lehetőségét.

Juncker a sajtótájékoztatón mindehhez hozzáfűzte: egyelőre nem adottak a feltételek ahhoz, hogy rövid időn belül EU-Oroszország csúcstalálkozót tartsanak.

Merkel és Juncker szerdai megbeszélésén szóba kerültek gazdasági kérdések is. A német kancellár a sajtótájékoztatón méltatta a most formálódó, 315 milliárd euró "mozgósítására" hivatott, Juncker-tervként is emlegetett beruházásösztönző programot.

Szóba került az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP) célzó tárgyalások ügye. Merkel ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: Európának ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a szabadkereskedelmi feltételek kialakításakor érvényesüljenek a saját normái és szabványai. Elismeréssel nyugtázta, hogy Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikai EU-biztos átláthatóságot vitt a tárgyalásokba.

Újságírói kérdésre válaszolva a német kancellár idő előttinek nevezte a spekulálást egy esetleges harmadik görög mentőcsomagról.

Azzal a riporteri felvetéssel kapcsolatban, hogy Franciaország újabb, ezúttal kétéves haladékot kapott a költségvetési hiány 3 százalék alatti szintre történő leszorításának a határidejét illetően, Angela Merkel leszögezte: a francia reformintézkedések a helyes vágányra állítják vissza a gazdaságot, "Franciaország jó úton jár".

Forrás: MTI