Moszkva munkacsoportok létrehozását sürgeti a délkelet-ukrajnai válság békés rendezésére létrehozott minszki összekötő csoporton belül. Erről is beszélt szerdán telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter német kollégájával.


Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint Lavrov és Frank-Walter Steinmeier megegyeztek abban, hogy fel kell gyorsítani a minszki kontaktcsoport "működési mechanizmusát". 

Az orosz diplomácia vezetője egy szerdai moszkvai tájékoztatón is nehezményezte, hogy Kijev egyelőre elutasítja a munkacsoportok létesítését. Azt mondta, hogy a javaslat a "normandiai négyek" - Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna - külügyminisztereinek egy héttel ezelőtti párizsi tanácskozása nyomán vetődött fel.

A munkacsoportokat a minszki megállapodások "valamennyi szempontjának megvizsgálására" alakítanák meg. Lavrov az ukrán alkotmány reformjával kapcsolatos kérdéseket és a szakadár délkelet-ukrajnai területek, valamint Kijev gazdasági kapcsolatainak a felújítását emelte ki. 

"Az ukrán vezetés azonban mind a donyecki és luhanszki népköztársaságok, mind pedig Moszkva képviselőjének a javaslatára sajnos elutasítással válaszol, és egészében véve késlelteti a folyamatot. Ez aggaszt bennünket" - mondta Lavrov a tájékoztatón. Hozzátette: Moszkva azon van, hogy elérje a megállapodások teljes körű végrehajtását.

Moszkvai tájékoztatás szerint Lavrov és Steinmeier telefonbeszélgetésük során megállapították, hogy "vannak kedvező mozzanatok" a minszki megállapodások végrehajtásában. Lavrov szerint ugyanakkor a helyzet megszilárdulása jelentős mértékben függ a tűzszünet átfogó betartásától és attól, hogy az ukrán vezetés végrehajtja-e a nehézfegyverek visszavonását. 

Kijev, a szakadár területek, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és Moszkva képviselői február 12-én Minszkben a normandiai négyek állami vezetőinek tárgyalását követően aláírták a tavaly őszi minszki megállapodások végrehajtásáról szóló intézkedéscsomagot. Ennek 4. pontja előírja, hogy a nehézfegyverzet visszavonását követő első napon meg kell kezdeni a párbeszédet a helyhatósági választások megtartásáról Délkelet-Ukrajnában. 

Moszkvában az ukrajnai béke felrúgására tett kísérletnek tartják azt, hogy Barack Obama amerikai elnök egy évre meghosszabbította az Oroszországgal szemben érvényesített büntetőintézkedéseket. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő szerdán élesen bírálta az Egyesült Államok vezetését, mondván, hogy "amint megnyilvánulnak a súlyos ukrán válság békés rendezésének jelei, Washington, amelynek a keze benne volt a tavalyi kijevi államcsínyben, ismét megingatja a helyzetet".

Forrás: MTI