Vezető terrorellenes tisztségviselők szerint elkerülhetetlen egy újabb támadás- írja a vs.


Az AFP francia hírügynökségnek egy meg nem nevezett francia terrorellenes vezető úgy nyilatkozott, „a fenyegetettség állandó”.

Nincs olyan nap, amikor ne lenne riadó; egy Szíriába vagy Irakba embereket küldő hálózat leleplezése, vagy egy a biztonsági szolgálatok általi beavatkozás.

A francia vezető hozzátette, a célszemélyek száma is robbanásszerűen megnőtt. Franciaországban 2-3, de lehetséges, hogy 4 ezer olyan személy van, akit azonosítottan vagy feltételezhetően ilyen tettekre képes. Ráadásul ezek a személyeket ki is képezték már korábban, teljesen profik.

Technikailag is komoly képzettségűek a feltételezett elkövetők: „Amikor rajtaütünk egy-egy hálózaton, azt látjuk, minden tagnak hét esetleg nyolc SIM-kártyája van, amiket rendszeresen cserélgetnek. És a legrafináltabbak mobiletelefonokhoz még közel se mennek”.

A védelmi erőket legnagyobb aggodalommal az a 200 főre becsült csoport tölti el, akik iszlamista csoportok általi kiképzésben vagy harcban vettek részt Irakban és Szíriában. „Ők már minden aggályukat elvesztették az erőszak iránt” – mondta az AFP-nek egy másik terrorellenes vezető.

A hatóságok mindent megpróbálnak ellenük megtenni, de a forrásaik behatároltak, és azt is tudják, az elkövetők gyakran évekig nem csinálnak semmit, mielőtt támadásba lendülnének. Így volt ez a Charlie Hebdo elleni támadásnál is januárban.

A harcisas iszlamista szervezetek ráadásul egymással is versengenek, hogy minél több legyen a hozzájuk köthető terrortámadás. Az al-Kaida ugyancsak vissza akarja állítani a presztízsét, mivel a szerepét sok helyen átvette az Iszlám Állam.

A januári párizsi támadások óta Franciaországban a legmagasabb a terrorelleni készültség, több ezer rendőr és katona van az utcákon, főleg zsinagógák és médiumok székházai környékén. A terrorelleni vezetők szerint azonban ezek a lépések csak kevéssé tudják megakadályozni a későbbi támadásokat.

A terrortámadásokról múlt héten a francia belügyminiszter Manuel Valls elmondta:
A probléma nem az, hogy megtudjuk, lesz-e újabb támadás, hanem az, mikor is kik fogják elkövetni.

Forrás: VS:hu