Oroszország nem engedi be területére Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét, aki a lengyel küldöttség élén Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus keddi temetésére készült Moszkvába utazni. Ezt maga az érintett lengyel politikus jelentette be hétfői sajtóértekezletén.


Borusewicczel együtt Konrad Pawlik külügyminiszter-helyettes, Jan Litynski államfői tanácsadó, valamint Marcin Zaborowski, a lengyel külügyi intézet (PISM) igazgatója vett volna részt a moszkvai temetésen.

Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az orosz hatóságok Zaborowskitól is megtagadták a vízumot, ezért várhatóan a küldöttség útja elmarad.

„Tisztelegni akartam a meggyilkolt Borisz Nyemcov emléke előtt, az összes orosz előtt, aki úgy gondolkodik, ahogyan ő gondolkodott. Azonban néhány perccel ezelőtt megtudtam, hogy az orosz hatóságok nem engednek be a temetésre, s így lehetetlenné teszik a Borisz Nyemcov előtti főhajtást” - mondta el a láthatóan felindult Borusewicz. 

„Putyin Oroszországa nemcsak Nyemcovra nem volt hajlandó hallgatni, de nem akarja hallani senki másnak a hangját sem, aki az (orosz) kormányétól eltérő véleményt vall” - jelentette ki Borusewicz.

Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitteren közölte: az orosz lépés válasz arra, hogy az ukrán válság kapcsán hozott európai uniós szankciók keretein belül uniós beutazási tilalmat róttak ki többek között Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére is.

Nyemcovot, a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legkeményebb bírálójának számító volt miniszterelnök-helyettest szombatra virradó éjjel ismeretlenek több lövéssel megölték Moszkva központjában.

Forrás: MTI